A visszatérő depresszió: Hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását?

WEBBeteg
megjelent:

A depresszióról már nagyon sokat hallottunk, mégis kevés szó esik arról, hogyan zajlik a betegség, és hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását?

A depressziót (major depresszió, unipoláris depresszió) nagyon sokáig úgy képzelték el, hogy a hangulatzavar tünetei időként megjelennek, majd hosszabb-rövidebb idő után nyomtalanul elmúlnak. Ezután a betegek tünetmentessé válnak egészen addig, amíg nem jön egy következő depressziós periódus.

Ma már tudjuk, hogy nem lehet ennyire leegyszerűsíteni a betegséget. Két depressziós epizód között nem feltétlenül múlnak el nyomtalanul a tünetek, elképzelhető, hogy enyhe formában, de tartósan megmaradnak. Ezt az állapotot nevezzük részleges gyógyulásnak vagy remissziónak. A megmaradt tünetek sokáig változatlan formában fennállhatnak, vagy fokozatosan rosszabbodhatnak egészen addig, amíg ki nem robban egy újabb depressziós epizód. Az ismételten jelentkező epizódok között néha több, néha kevesebb idő telik el.

Depressziós epizódok

A depressziós epizód visszatértére számítani kell minden olyan esetben, amikor nem lehet teljes gyógyulást elérni. A tünetek kiújulásának valószínűségét tovább növeli, ha a betegnek már korábban volt 3, vagy annál több depressziós epizódja, ha a legutóbbi depressziós epizódja több mint két évig tartott, ha a betegség családon belül halmozódik, illetve ha későn, 60 éves kor felett kezdődött a betegség. A tartós tünetmentesség esélyeit rontja az is, ha a betegnek a depresszióval egyidőben más pszichés betegsége is van, legyen az szorongás vagy függőség.

Anhedónia

Az anhedónia egy görög eredetű kifejezés, mely az an- nélkül és a hedone öröm, élvezet szavak összetételéből származik. Magyarul leginkább örömtelenségérzésnek fordíthatjuk, azonban nem csupán ennyiről van szó. Anhedónia, mint a depresszió fő tünete

A betegség kezelését is alapvetően az újabb depressziós epizód kialakulására való hajlam határozza meg. Az éppen fennálló depressziós tünetek megszüntetésére gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, melyet az akut tünetek megszűnését követően még legalább 6 hónapig folytatni kell a kiújulás elkerülésére. Ha feltételezhető a családi kórtörténet vagy a betegség lefolyása alapján, hogy a tünetek visszatérnek, akkor ezt a fenntartó terápiát meg lehet nyújtani hosszabb időre, akár évekre is. Ilyen esetekben az elhúzódó gyógyszerszedés célja a következő epizód kialakulásának a megelőzése.

Mivel a részleges gyógyulás hajlamosít leginkább a tünetek kiújulására, érdemes a kezelőorvost tájékoztatni a fennmaradó tünetekről, aki ezért akár egy másik gyógyszerre is válthat, a teljesebb gyógyulás reményében. Továbbá, ahol erre lehetőség van, ajánlott a gyógyszeres kezelést kiegészíteni pszichoterápiával is, a visszamaradó tünetek csökkentésére vagy megszüntetésére. Ilyen esetekben az ún. kognitív-viselkedésterápia bizonyult a leghasznosabbnak, mely évekkel meg tudta nyújtani a tünetmentes időszakot.

A depresszió kezelése során gyakori maradványtünetek az alvászavar, érdeklődéshiány, az örömképesség nem kielégítő javulása, koncentrációzavar, fáradékonyság.

EHasznos cikkek a depresszióról

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.