A C és az E vitamin nem véd a ráktól?

Független Hírügynökség
megjelent:

Két friss amerikai tanulmány cáfolja, hogy a C és az E vitamin védene a ráktól. Ez kiábrándító hír lehet az amerikai felnőtt lakosság több mint felének, amely rendszeresen szed vitaminokat és más étrend kiegészítőket abban a hitben, hogy ezzel megelőzheti a rákot.

A két kutatásról a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat január 7-i számában jelenik majd meg tanulmány.

Az egyik vizsgálatban 15 ezer 50 év feletti férfit kísértek figyelemmel 8 éven át. Azt találták, hogy sem a C vitamin, sem az E vitamin nem csökkentette a rák kockázatát.

A másik kutatásban (SELECT elnevezéssel) 35 ezer 50 év feletti férfin vizsgálták több éven át, hogy az E vitamin magában vagy szelénnel kombinálva csökkenti-e a prosztatarák kockázatát. Azt találták, hogy az E vitamin és a szelén sem külön, sem kombinálva nem csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét.

A helyes étrend fontosabb, mint a vitaminkészítmények

A JAMA vezércikke leszögezi: "ideje volna felhagyni azzal a gondolattal, hogy a prosztataráktól védő étrendet imitálni lehet táplálékkiegészítő molekulákkal".

A vezércikk szerint az orvosoknak nem szabadna szelént, E vitamint vagy semmilyen más antioxidáns táplálékkiegészítőt javasolniuk pácienseknek a prosztatarák megelőzésére.

Az Egyesült Államokban a leggyakoribb rákos halálokok között a második helyen áll a prosztatarák.

(FH)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.