Új lehetőség tabletta formában a nagy dózisú D-vitamin-pótlásra

WEBBeteg
megjelent:

A D-vitamin hiány az egész világon tapasztalható, ennek legfőbb oka az, hogy a D-vitamin pótlását nem tudjuk megoldani kizárólag étkezéssel, és nem tartózkodunk eleget a szabad levegőn, a napfényen. A modern életforma következményeként a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást választjuk: a D-vitamint vitaminkészítmény, tabletta formában pótoljuk. Milyen lehetőségeink vannak?

A Semmelweis Egyetem által végzett hazai felmérés szerint a tél végére a lakosság több mint 90 százalékának alacsonyabb a D-vitamin-szintje az ideálisnál, és az emberek körülbelül 30 százaléka ebben az időszakban már súlyos D-vitamin-hiányban szenved. Ez azért nagy probléma, mert a D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, amely szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya többek között szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást okozhat, de a daganatos és autoimmun betegségek kockázatát is növelheti.

Mitől alakulhat ki D-vitamin-hiány?

A D-vitamin szerepe

A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin szerepe

A leggyakrabban akkor alakul ki D-vitamin-hiány, ha túl kevés napsütés éri a szervezetet. Ez főleg idős embereknél fordul elő, akiknél már a bőr sem képes annyi D vitamint előállítani (de akár egy csador viselése is vitaminhiányhoz vezethet.)

Terhesség, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek (antiepileptikumok) szedése esetén, illetve az egyoldalú táplálkozás is okozhat D-vitamin-hiányt. Továbbá különböző betegségek (pl. coeliakia, vesebetegség, pajzsmirigybetegség) is felelősek lehetnek azért, ha nem megfelelő a D-vitamin-szintünk.

Mennyi az ajánlott mennyiség?

A 2011-es D-vitamin Konszenzus Konferencia ajánlása alapján napi 1000-2000 NE D-vitamin bevitele ajánlott, azonban ha már kialakult D-vitamin-hiány áll fenn, akkor nagyobb adag alkalmazását javasolják - a vitaminhiány mértékétől függően. (Cikkünk megjelenése óta az ajánlás változott, 2021 óta egészséges felnőtteknek az ajánlott beviteli mennyiség D-vitaminból októbertől márciusig napi 2000 NE. (A szerk.))

Milyen lehetőségeink vannak a D-vitamin pótlására?

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, ezért a napi adagolás mellett, akár heti vagy havi adagolást is választhatunk. A legfontosabb, hogy a D-vitamin megfelelő mennyiségben legyen a szervezetünkben, ezzel ugyanis számos betegség kialakulását megelőzhetjük. Ha D-vitamin-hiánya van, beszélje meg orvosával, melyik Ön számára a legoptimálisabb adagolási forma. A vitamin számos formában elérhető, tabletta kiszerelésben a leggyakoribb.

Új lehetőség a nagy dózisú D-vitamin-pótlásra tabletta formában

A nagy dózisban adagolható D-vitamin nem új keletű, korábban olajos készítmény formájában lehetett hozzájutni, ma már azonban tabletta formában érhető el. Az újdonság a kiszerelés és az, hogy egy olyan tanulmány támasztotta alá a nagy dózisú D-vitamin hatékonyságát, amit az elmúlt évtizedekben máshol még nem folytattak a világon.

A tanulmány eredményei igazolták, hogy a D-vitamin napi, heti és havi adagolása - természetesen a dózis megfelelő növelésével - azonos hatékonyságú, és mindegyik adagolási forma biztonságos.

Miért jobb a nagy dózisú adagolás?

Ha ugyanolyan hatékonyságú mind a három adagolási forma, akkor jogosan merülhet fel a kérdés.

A legtöbb ember ódzkodik a gyógyszerszedéstől, ezért biztos, hogy senki se bánná, ha havi harminc pirula helyett mindössze egyet kellene bevennie – természetesen ugyanolyan hatás elérése érdekében –, éppen ezért valószínű, hogy jobban be is tartható az adagolási előírás.

Ezt a feltevést a hazai és a nemzetközi felmérések alá is támasztják: a betegek együttműködési hajlandósága jobb, és nagyobb valószínűséggel veszik be a gyógyszert, ha ritkábban kell szedniük. Tehát hatékonyabb, ha a beteg egy hónapban egyszer beveszi a nagy dózisú D-vitamin készítményt, mint ha kétnaponta jut eszébe bevenni a napi mennyiséget.

A nagy dózisú D-vitamin adagolás másik nagy előnye, hogy súlyos D-vitamin-hiány esetén gyors javulás érhető el.

Kérdezze orvosát!

Napjainkban számos kutatás elemzi a D-vitamin szervezetre gyakorolt hatását, talán ennek köszönhető, hogy egyre több D-vitamin tartalmú készítmény kerül a forgalomba. Mielőtt D-vitamin tartalmú szert vásárol, kérje ki orvosa, gyógyszerésze véleményét a készítményről és az adagolás mértékéről! A nagy dózisú D-vitamin-pótlás lehetőségeiről kezelőorvosa tud Önnek felvilágosítást adni.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.