A tisztítószerekkel való korai érintkezés megnöveli az asztma rizikóját

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A CHILD kohorszvizsgálat egyik új kutatása szerint az általános háztartási tisztítószerek gyakori használata növelheti a gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát.

Az asztma az egyik leggyakoribb gyermekkorban előforduló krónikus betegség és elsősorban ez az oka annak, hogy a gyermekek hiányoznak az iskolából vagy hogy kórházba kerülnek.

Ez is érdekelheti Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

A 2020 februárjában a ’Canadian Medical Association Journal’ szakfolyóiratban közzétett tanulmány feltárta, hogy azoknál a fiatal csecsemőknél (újszülöttkortól 3 hónapos korig), akik otthonában gyakran használtak háztartási tisztítószereket, nagyobb valószínűséggel alakult ki a gyermek 3 éves korára gyermekkori ziháló légzés vagy asztma.

„Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggésével kapcsolatos legtöbb elérhető bizonyíték olyan kutatásokból származik, amelyeket felnőttek körében végeztek” - mondta a tanulmány vezető kutatója, Dr. Tim Takaro, a ’Simon Fraser Egyetem’ (SFU) Egészségtudományi Karának professzora és kutatóorvosa. „Tanulmányunkban olyan csecsemőket vizsgáltunk, akik idejük 80-90%-át jellemzően házon belül töltik, és akik tüdeje és bőre a szaporább légzésszám és a háztartási felületekkel történő rendszeres érintkezés következtében különösen kiszolgáltatott a vegyi anyagoknak.”

A vizsgálat során, hároméves korukra azoknál a gyermekeknél, akik otthonában gyakran használtak tisztítószereket a gyermek csecsemőkora alatt, nagyobb valószínűséggel fordult elő:

  • ismétlődő ziháló légzés (10,8%, ezzel szemben ez a panasz azoknak a kisbabáknak csak a 7,7%-ánál fordult elő, akik otthonában kevésbé gyakran használták ezeket a termékeket),
  • ismétlődő ziháló légzés atópiával, azaz fokozott immunválasszal a gyakori allergénekre (3%, ezzel szemben ez a tünet azoknak a csecsemőknek csak az 1,5%-ánál fordult elő, akik otthonában kevésbé gyakran használták ezeket a termékeket),
  • asztma (7,9%, ezzel szemben eza betegség azoknak a babáknak csak a 4,8%-ánál fordult elő, akik otthonában kevésbé gyakran használták ezeket a termékeket).

Az elemzés során figyelembe vették azokat az egyéb tényezőket, amelyek hatással lehetnek az asztma kialakulására, például a családi anamnézist és a korai életszakaszban történő passzív dohányzást.

Ezt olvasta már? Bölcsőhalál: a dohányfüst árt a baba vérnyomásának

„Érdekes módon nem találtunk összefüggést a tisztítószerek használata és önmagában véve az atópia rizikója között” - jegyezte meg Dr. Takaro. „Ebből kifolyólag a megállapítások alapjául szolgáló feltételezett mechanizmus az, hogy a tisztítószerekben megtalálható vegyi anyagok a légutakat borító sejteket inkább a veleszületett immunválasz által károsítják, és nem pedig szerzett allergiás reakcióról van szó.”

„Azt is megállapítottuk, hogy hároméves korban a tisztítótermékek használata és a légzési problémák között erősebb összefüggés volt a lányok esetében, mint a fiúknál” - tette hozzá. „Ez egy érdekes megállapítás, ami további kutatásokat igényel annak érdekében, hogy jobban megértsük a férfi és női nem biológiai válaszreakcióit a gyulladásokra a korai életszakaszokban.

A tanulmányban a ’CHILD’ kohorszvizsgálatban részt vevő 2 022 gyermek adatát használták fel, és megvizsgálták 26-féle háztartási tisztítószerrel szembeni napi, heti és havi expozíciójukat, ideértve a mosogató- és mosószereket, általános tisztítószereket, fertőtlenítőszereket, felületfényesítőket és légfrissítőket.

„Az ismétlődő ziháló légzés és az asztma kockázata jelentősen magasabb volt azokban az otthonokban élő gyerekeknél, ahol gyakran használtak bizonyos termékeket, például folyékony vagy szilárd légfrissítőket, elektromos légfrissítőket, poreltávolító spray-ket, antimikrobiális kézfertőtlenítőket és sütőtisztító szereket” - jegyezte meg a cikk vezető szerzője, Jaclyn Parks, a ’Simon Fraser Egyetem’ Egészségtudományi Karának végzős hallgatója. „Fontos lehet, hogy az emberek fontolóra vegyék az illatosított spray tisztítószerek eltávolítását a takarítási rutinjukból. Úgy gondoljuk, hogy egy egészséges otthonnak egyáltalán nincs illata.”

„A tanulmány fő mondanivalója az, hogy az élet első néhány hónapja kritikus a csecsemő immunrendszerének és légzőrendszerének fejlődése szempontjából” - vonta le a következtetést Sparks. „Ha azonosítjuk azokat a tényezőket, amelyek csecsemőkorban kockázatot jelenthetnek, akkor megelőző intézkedéseket lehet tenni a gyermekkori asztma és a későbbi allergia kockázatának potenciális csökkentésére.”

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Exposure to cleaning products in first 3 months of life increases risk of childhood asthma (ScienceDaily)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.