Ételallergia ellen is hatékony lehet az immunterápia

MTI
megjelent:

A környezeti allergének közül a méhcsípés, a pollen, a penész és a poratka ellen már alkalmazzák gyerekeknél és felnőtteknél is a deszenzitizálást, amikor a szervezetet fokozatosan hozzászoktatják az erős immunválaszt okozó anyaghoz.

A HealthDay című egészségügyi portál hétfői beszámolója szerint, nyelv alatti immunterápiával – ételallergiákra is – egyre több vizsgálatban próbálják ki a módszert.

Az elképzelés azon alapul, hogy a gyerekeknél allergiás reakciót kiváltó anyaggal szemben kiépíthető a szervezet toleranciája, ha fokozatosan – igen kis mennyiséggel kezdve, majd azt növelve – szoktatják hozzá a szervezetet.

"Egyre több ilyen próba indul, nagyon ígéretesnek tűnnek az eredmények" - mondta Michael Pistiner allergológus, az amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia szóvivője.

Minden az allergiáról

Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

A tesztekben tojást, mogyorót és tejet vizsgáltak már, ezek jó eredménnyel zárultak a New York-i Mount Sinai Orvosegyetem. Scott H. Sicherer gyerekorvos szerint a tanulmányok reménykeltők, néhányan egészen nagy dózist tolerálnak az adott élelmiszerből.

Az "érzékenység-csökkentő" eljárás során a gyerekek nyelve alá teszik az élelmiszer allergénjének kivonatát orvosi felügyelet mellett. Az anyagból felszívódik a nyálkahártyán keresztül egy egészen pici mennyiség, amennyi még nem vált ki allergiás reakciót.

Az allergén mennyiségét fokozatosan növelik

Az allergén mennyiségét aztán óvatosan és fokozatosan növelik, így amikor a gyerek "élesben" találkozik vele, már nem okoz rohamot.

Mindkét szakember hangsúlyozta azonban, hogy a terápiás eljárás még kísérleti szakaszban van, több kérdés megoldásra vár. "Túl korai lenne szélesebb körben alkalmazni" - véli Sicherer.

Mindig fennáll egy súlyos allergiás reakció előfordulása a deszenzitizálás közben is, ezért az orvosi ellenőrzés különösen fontos. Azt sem tudják pontosan a szakemberek, hogy egy megszerzett védettség mennyi ideig őrződik meg, meddig és milyen fokban emlékszik vissza rá a gyerek szervezete.

Amit különösen kiemeltek: az ételallergia immunterápiája egyáltalán nem olyan dolog, amellyel házilag kísérletezni lehetne, akár egy anafilaxiás sokk is előfordulhat közben.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.