Stroke utáni állapot

Kedves Doktornő! A barátom 1 hónapja Stroke-ot kapott. Nem volt lehetőségünk a 3 órában maradni. Amikor a mentők bevitték a sürgősségire, azt gondoltam, hogy gyorsan intézkednek, de sajnos 4 órába telt mire kórházi osztályra került. A bal oldala lett gyengébb a szája is balra ferdült. Beszélni tudott, memóriája jó volt. A második napon még saját lábán ment a mosdóba, de onnantól kezdve sajnos romlott az állapota. 5 napig volt a stroke osztályon, majd a Rehabilitációra vitték.Ott is csak romlott az állapota, nem tudta már a bal kezét és a lábát mozgatni. Most tornáztatják, azt mondják, hogy a lába valamilyen szinten helyrehozható, de a keze béna marad.Spasticus bénulás. Van e valamilyen lehetőség, hogy ezt az állapotot javítsuk, vagy bele kell törődnünk abba, hogy már sohasem tudja a kezét használni.2013 ban mindkét oldalon csípő protézissel műtötték.Befolyásolja e a lábra állását? Előre is köszönöm! Márta

▼ hirdetés

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a stroke témában

Kedves Kérdező! A stroke és a csípőprotézis közt az égvilágon semmi összefüggés nincsen.Leírás alapján a stroke a középső agyféltekét ellátó ér területén történt, ennek tipikus tünete a felső végtagi túlsúlyú féloldali bénulás.Sajnos, sok esetben maradvány tünettel gyógyul, a járóképesség javul, de a kéz funkciói teljesen nem térnek vissza.Szerencse a bajban, hogy a bal kézről van szó, ami a mindennapokban kisebb problémát jelent. A rehabilitációs kezelést később meg lehet ismételni, további javulás is várható, de az állapot romlás megelőzésére is nagyon hasznos. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. szeptember 02., 21:26 ; Megválaszolva: 2016. szeptember 06., 06:55

CIKKAJÁNLÓ
Modern daganatterápia
Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
Tehet a hüvelygomba ellen
A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi, idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják....
Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.
Afázia, ezt az idegen szót akkor használjuk, ha valamilyen, az agyban található beszédközpontot érő hatás következtében sérül a beszédképzés és/vagy a beszédért...
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Kedves Doktornő! 31 éves, rendszeresen sportoló (heti 3-4 súlyzós edzés, heti 1-2 cardio edzéssel, csak fehérjét fogyasztok mint táplálékkiegészítőt), általáb...
November 8.-án az utcán lettem rosszul, mentő érkezett magas vérnyomást mértek, és mivel előző nap extra mennyiséget bicikliztem ( cca 100 km) dehidratáltságra ...
Tisztelt Doktor Nő. Édesapám 76 évesen idén augusztusban minden előzmény nélkül elhunyt. Halottvizsgálati bizonyitványon az szerepel hogy agyállományi vérzés ...
Már volt strokom, magas a vérnyomásom és a koleszterinem is. Vérnyomás csökkentőt, és vérhígítót is szedek, és a koleszterinre tablettát Azt szeretném kérdezni ...
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT vizsgálata, mely kimutatta, ...