Eltérő CT és UH leletek értelmezése

Tisztelt Doktor úr! Gyanús petefészekciszták és miómák miatt idén szeptemberben műtétem volt, a méhnyak, méh, petefészek, cseplesz eltávolításra került. A hasi területet áttekintették, nem volt látható daganat, csak az egyik cisztán belül. A patológia szerint daganatsejtek nem szóródtak, a státusz első stádium. Műtét után hat héttel a CA 125 tumormaker normális volt. Ezért az onkológussal azt beszéltük meg, hogy nem kezdünk kemoterápiát, inkább figyeljük a helyzetet. 49 nappal a műtét után CT vizsgálat zajlott, amely szerint: "a hüvelycsonktól el nem választhatóan rövid szakaszon a sigmabéltől el nem választhatóan 20 mm-es és 26 mm-es legnagyobb átmérőjű hypodenz cystosus képletek ábrázolódnak. Az alhasban a peritoneumhoz kapcsolódóan 18 mm átmérőjű, a széli részén gyűrűszerűen kissé kontrasztanyagot halmozó hypodenz elváltozás ábrázolódik. A bal vese középső harmadában 10 mm-es, a környezeténél hypodenzebb kerekded képlet látható, mely kontraszthalmozást mutat. Késői fázisban kimosódás látható." A radiológus a kiújulást és áttétet gyanított. Nekem nagyon hihetetlennek tűnt, hogy műtét után néhány hét alatt ennyi és ilyen méretű tumor teremtődne, negatív tumormarker mellett. A vese is fél évvel korábban tökéletes volt. Megijedve a véleménytől a CT után 2 héttel ultrahangra mentem, ahol a cisztózus képleteket és a mesenteriumban lévő foltot a szakember nem találta. A vesét nem ítélte aggasztónak, de biztonság kedvéért CEUS vizsgálatot javasolt. Kérdéseim: a CT eredmény tumort jelenthet? Vagy lehetséges műtét utáni szeróma, gyulladás - akár hat hét múltán is? A cisztózus az nem konkrét ciszta fallal, hanem valamiféle folyadékgyülem? A cisztózus rész felszívódhatott? Ha eltűnt, akkor nem lehetett kiújulás, hanem mi? A bélfodron illetve a vesében lévő terület tumoron kívül mi lehet más? Az operáció során több helyen összenövések voltak, bélkacsról, hasfalról kellett lehámozni a szerveket, belső varratok vannak. A hasi hematóma (kívül) csak az ötödik hétre szívódott fel. Egy MR vizsgálat segíthet pontosítani a helyzetet? Szorongok, mert ha egy mód van rá, szeretném elkerülni a kemót, annak későbbi következményei miatt. Nekem az is sokat segítene, ha a CT leletben látottakról alternatívákat hallanék (ha vannak). Válaszát előre is nagyon köszönöm!

▼ hirdetés

Dr. Laki András válasza a Hasi CT lelet témában

Tisztelt Kérdező! Olyan vizsgálatokról nehéz, vagy lehetetlen több információt adni a lelethez képest, aminek a felvételei nem állhatnak rendelkezésre. Nem derült ki számomra, hogy a CT leletet az onkológusával megbeszélte-e már és mi volt az ő véleménye. A „cisztózus” jelző a képi megjelenésre utal, és általánosságban folyadékot tartalmazó körülhatárolt képletet jelent, a „ciszta” kifejezést arra a cisztózus elváltozásra használjuk, amiről a jelek alapján biztosan látható, hogy nem daganatos. Gondolom, hogy az említett, a peritoneumon (hashártyán), és a mesenteriumban (bélfodorban) lévő képlet ugyanaz lehet, a CT leírás egy kis gyulladásos gócra is ráillő lehet, amennyiben ez elképzelhető. A veséről így látatlanban nem lehet nyilatkozni. A CEUS (azaz kontrasztanyagos ultrahangvizsgálat) bizonyos esetekben segíthet eldönteni egy képletről hogy jó- vagy rosszindulatú. Én is úgy gondolom, hogy MR vizsgálat lehet a következő lépés, melyet legjobb volna mindkét regióról (has és kismedence) elvégezni, hogy a vese és a műtéti terület is lehetőleg tisztázódjon. A teendőket ezek után lehetne mérlegelni.

Kérdés: 2019. december 02., 01:49 ; Megválaszolva: 2019. december 03., 21:51

CIKKAJÁNLÓ
Sport és immunrendszer
Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?
Divatdiéták
A sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük.
A magasvérnyomás-betegség Magyarországon (is) népbetegség. Az életkor előrehaladtával előfordulási valószínűsége egyre magasabb. Előrejelzések szerint 2030-ra a...
Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz sz...
A kivizsgálás a páciens egyéni és családi kórtörténetének alapos kikérdezésével kezdődik. Fontos figyelembe venni a beteg kórelőzményében előforduló traumákat, ...
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Tisztelt Doktor Úr! 27 hetes terhes vagyok, a kolléganőm (akivel 8-16:30ig ülök egy irodában) a tegnapi napon orrmelléküreg CT vizsgálaton esett át. Ezzel kapc...
Tisztelt Doktor úr! Két kérdésem lenne izotópos vizsgálat,illetve ct vizsgálatok kapcsán. Az egyik az, hogy a közelmúltban végeztek rajtam izotópos vizsgálatot...
Tisztelt Doktor Úr! Megszeretném köszöni az előző kérdésemre adott válaszát. Egy újabb kérdésem lenne amiben a segítségét szeretném kérni egy mr lelet értelmezé...
Tisztelt Doktor Úr! Ma a következő leletet kaptam. Legyen szíves segíteni az értelmezésben. A lordosis csaknem kiegyenesedett. Enyhe balra konvex hajlat. A zá...
T. Doktor Úr! Tavaly két patológiás bordatörést szenvedtem el egyet januárban, egyet májusban jobb mellkasíven elülső részen V-VI bordákon. Ezeket rtg sem CT n...