Dehydroepiandrosteron (DHEA) konjugálatlan

Adatlap

Dehydroepiandrosteron (DHEA) konjugálatlan
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEA-S) férfias jelleget biztosító (androgén) nemi hormon, amely azonban nem csak férfiakban, de kisebb mértékben nőkben is termelődik. A másodlagos férfi nemi jellegek pubertáskori kialakulásában játszik szerepet. A szervezet férfiakban hatékonyabb androgénekké, pl. tesztoszteronná és androsztendionná, míg nőkben egy női hormonná, ösztrogénné képes átalakítani. A DHEA-S elsősorban a mellékvese-kéregben, jóval kisebb mennyiségben a petefészkekben vagy a herékben képződik. Mivel a DHEA-S-t elsősorban a mellékvese termeli, ezért jól használható a mellékvese-funkció markereként.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
4,5 - 41,6 nmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Emelkedett DHEA-S szint mellékvese-kérgi tumorra, mellékvese rákra illetve hiperpláziára utalhat. Önmagában a DHEA-S koncentráció mérése nem alkalmas a mellékvese-rák diagnózisának kimondásához, további vizsgálatok szükségesek. Magas DHEA-S jelentkezik gyakran policisztás ovárium szindrómában (PCOS). Míg az emelkedett DHEA-S szint felnőtt férfiaknál nem okoz észrevehető tüneteket, addig nőknél a magas DHEA-S koncentráció a menstruáció elmaradásához vezethet, és virilizmus (férfias jelleg [élyebb hang], hirsutismus [férfias típusú test- és arcszőrzet növekedése], férfias jellegű kopaszodás, erőteljes izomzat fejlődése, és akne) látható tünetei alakulhatnak ki. Az emelkedett DHEA-S szint fiúgyermekeknél idő előtti (praecox) pubertást, míg lányoknál a külső nemi szervek nem tipikus vagy gyenge fejlődését, férfias szőrnövekedést, és abnormális menstruációs ciklusokat okozhat.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony DHEA-S-szintet okozhatja a mellékvese működési zavara vagy az agyalapi mirigy csökkent működése, amikor csökken az agyalapi mirigy hormonjainak szintje (ezek szabályozzák a mellékvese-hormonok termelését és elválasztását). Ha a DHEA-S-szint - a többi androgén-szinttel együtt - normális, akkor a mellékvese valószínűleg normálisan működik, vagy (ritkábban) egy meglévő mellékvese-tumor miatt nincs hormonelválasztás.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!