Csontvelő - erythropoesis

Adatlap

Csontvelő - erythropoesis
csontvelővizsgálat

Mikor végzik?
A csontvelőben vörösvértestek (VVT), vérlemezkék és alapvetően öt különböző típusú (limphocyta, neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta) fehérvérsejt (FVS) termelődik a szükségletnek megfelelő számban és típusban. A szükségletet a sejtek felhasználása, a sejtveszteség és az öregedő sejtek folyamatos pótlása határozza meg. A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz. A vörösvérsejt-képzés folyamatát erythropoesis-nek hívjuk és az erythropoietin (EPO) hormon szabályozza.

Előkészületek
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból, alkalmanként csigolyából vagy combcsontból nyerhetnek. Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Alapvetően két módszer létezik a a csontvelői mintavételre: az aspiráció (folyékony minta "leszívása") és a biopszia (kis szövet darab eltávolítása).

Normálérték:
1,1 - 3,5 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A szervezet oxigénellátottságának csökkenése (vörösvérsejtek vesztése vérzés, hemolízis, anémia következtében, magaslati oxigénhiány, kardiális/pulmonalis elégtelenség), valamint a B12-vitamin, folsav és vashiány is fokozza az EPO termelődését, ami az erythropoesis gyorsulásához vezet.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Polycythaemia vera-ban és veseelégtelenségben csökken az erythropoesis sebessége.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!