TSH (Thyreoidea-stimuláló hormon)

Adatlap

TSH (Thyreoidea-stimuláló hormon)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálat a thyreoidea-stimuláló hormon (TSH) szintjét határozza meg, ami az agyalapi mirigy (hypophysis) pajzsmirigy működést szabályozó hormonja. A vizsgálat célja a pajzsmirigybetegségek szűrése és kórmeghatározása, valamint a pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) és túlműködés (hyperthyreosis) kezelésének ellenőrzése. A TSH a szervezetünk visszajelző rendszerének része és felelős a pajzsmirigy thyroxin (T4) és triiodothyroxin (T3) termelésének szabályozásáért. Akár magas, akár alacsony a TSH az okra nem lehet ebből következtetni, több kiegészítő vizsgálat szükséges.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Csecsemőknél, gyermekeknél a sarokból vett vérminta szükséges. Érdemes tudni, hogy néhány gyógyszer – beleértve az aszpirin- és a pajzsmirigyhormon-pótló kezelést – befolyásolhatja a pajzsmirigyvizsgálatok eredményét.

Normálérték:
0,3 - 4,2 mU/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas TSH eredmény gyakran pajzsmirigy alulműködést (hyperthyreosis) tükröz, valamilyen heveny vagy idült pajzsmirigybetegség következtében, amely nem reagál megfelelő módon a TSH-stimulációra. Ritkán a magas TSH eredmény tükrözheti az agyalapi mirigy kóros működését is, mint például egy szabályozatlan módon TSH-t termelő tumor esetében, az ily módon előidézett pajzsmirigy-túlműködést másodlagos hyperthyreosisnak nevezik. Akkor is előfordulhat emelkedett TSH-szint, ha egy ismert pajzsmirigybeteg (vagy akinek a pajzsmirigyét sebészetileg eltávolították) alulkezelt.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony TSH-szint pajzsmirigy túlműködésben (hyperthyreosis), valamint sebészeti eltávolítás után vagy pajzsmirigy alulműködés miatt hormonkezelt betegek túladagolása során alakulhat ki. Ritkán az alacsony TSH-eredmény agyalapi mirigy károsodást jelezhet, amely gátolja az agyalapi mirigy megfelelő TSH termelését.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!