vvt-süllyedés

Adatlap

vvt-süllyedés
vérvizsgálat

Mikor végzik?
Tulajdonképpen a vörösvértestek (erythrocyták) süllyedési (ülepedési) sebességét mérik egy magas, keskeny véroszlopban. A vérsüllyedés a testben található gyulladás mértékének közvetett mutatója, segít a gyulladás aktivitásának követésében, valamint a kiváltó ok diagnosztizálásában. A szervezetben zajló kóros folyamat fennállására hívja fel a figyelmet. A vizsgálat nem specifikus, más tesztekkel együtt szükséges értelmezni az eredményt. A vérsüllyedés hasznos két jellegzetes gyulladásos betegség, a temporalis arteritis és a polymialgia rheumatica diagnosztikájában. Gyermekgyógyászatban a vérsüllyedést a rheumatoid artritis és a Kawasaki-betegség diagnosztizálására és követésére is használják.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
férfia 50 év alatt: < 15, férfi 50 év fölött és nők 50 év alatt: mm/óra

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Fertőzés, gyulladás, vérszegénység, terhesség, öregség és tumor esetén is emelkedett értéket mutathat. A nagyon magas vérsüllyedésértéknek rendszerint nyilvánvaló oka van. Ilyen például a globulinok szintjének jelentős emelkedése, ami általában súlyos fertőzések következménye is lehet.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Bár az alacsony vérsüllyedés általában nem bír jelentőséggel, de megfigyelhetünk ilyet polycythaemiában (ebben a betegségben túl sok vörösvértest képződik), jelentős leukocytosisban (emelkedett fehérvérsejtszám). A vörösvértestek néhány alaki eltérése (mint például a sarlósejtek a sarlósejtes anaemiában) ugyancsak csökkenti a vérsüllyedést.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!