LDL-koleszterin

Adatlap

LDL-koleszterin
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vizsgálatot a rendszeres koleszterin vagy lipidprofil részeként szokás elvégezni, vagy ha a koleszterinszint magas. Az LDL a vérben koleszterint szállító lipoproteidek egyik csoportját alkotja. Az LDL-t nemkívánatosnak tekintik, mivel a koleszterinfelesleget lerakja a vérerek falára, ezáltal hozzájárul azok meszesedéséhez és a szívbetegségek kialakulásához. Ezen tulajdonsága miatt az LDL-koleszterint gyakran "rossz" koleszterinnek is hívják. Leginkább a kialakuló szívbetegség kockázatszűrésére használják.

Előkészületek
Az LDL-koleszterin meghatározásához éhgyomorra szükséges érkezni. Vénából vett vérmint szükséges, ritkán a koleszterin szintet az ujjbegyből vett vércseppből is meghatározhatják.

Normálérték:
< 3,4 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az LDL-szint vizsgálata során figyelembe kell venni, hogy páciensünknek milyen szív- és érrendszert befolyásoló rizikófaktorai vannak. Ilyen például a dohányzás, a kor (nőknél 55 év felett, férfiaknál 45 év felett, az alacsony HDL-koleszterin-szint (kevesebb mint 1,04 mmol/l), a magas vérnyomás (a vérnyomásérték 140/90 vagy magasabb, vagy vérnyomáscsökkentők szedése), vagy a családban előforduló korai szívbetegség (közvetlen ágon férfiaknál 55 év alatt, nőknél 65 év alatt). Ennek figyelembevételével érdemes csökkenteni az LDL-szintet, csökkentve ezáltal a szívbetegség kialakulásának kockázatát is. A célértékek az alábbiak: (1) LDL < 2,59 mmol/l, ha Önnek szívbetegsége vagy cukorbetegsége van, (2) LDL < 3,37 mmol/l, ha Önnek 2 vagy ennél több rizikófaktora van, (3) LDL < 4,14 mmol/l, ha Önnek 0 vagy 1 rizikófaktora van. Terhesség alatt az LDL-koleszterin szint általában magas.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az LDL-szint vizsgálata során figyelembe kell venni, hogy páciensünknek milyen szív- és érrendszert befolyásoló rizikófaktorai vannak. Ilyen például a dohányzás, a kor (nőknél 55 év felett, férfiaknál 45 év felett, az alacsony HDL-koleszterin-szint (kevesebb mint 1,04 mmol/l), a magas vérnyomás (a vérnyomásérték 140/90 vagy magasabb, vagy vérnyomáscsökkentők szedése), vagy a családban előforduló korai szívbetegség (közvetlen ágon férfiaknál 55 év alatt, nőknél 65 év alatt). Ennek figyelembevételével érdemes csökkenteni az LDL-szintet, csökkentve ezáltal a szívbetegség kialakulásának kockázatát is. A célértékek az alábbiak: (1) LDL < 2,59 mmol/l, ha Önnek szívbetegsége vagy cukorbetegsége van, (2) LDL < 3,37 mmol/l, ha Önnek 2 vagy ennél több rizikófaktora van, (3) LDL < 4,14 mmol/l, ha Önnek 0 vagy 1 rizikófaktora van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!