Carcino-embrionális antigén (CEA)

Adatlap

Carcino-embrionális antigén (CEA)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A carcinoembryonális antigén (CEA) egy fehérje, amelyet a fiatal, gyorsan szaporodó sejtek, elsősorban az embrionális- és tumorsejtek termelnek. Egészséges személyek vérében általában nem lehet kimutatni a CEA-t. A CEA vizsgálata nem elsősorban a rák diagnozisának elkészítéséhez, hanem a rákos beteg kezelési hatékonyságának monitorozására alkalmazható.

Előkészületek
Nincs szükség speciális előkészületre a páciens részéről.

Normálérték:
< 3,4 µg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az előrehaladottabb stádiumú tumoros betegeknél, vagy azoknál, akiknek a daganata teljesen szétszóródott a szervezetükben a CEA-szint emelkedett vagy kifejezetten magas. Egy folyamatosan emelkedő CEA-szint azonban az első jele lehet a tumor visszatérésének, kiújulásának. A vizsgálat elsősorban azoknál alkalmazható, akiknek gastrointestinalis (gyomor-bél) daganatuk van. Különösen hasznos vastagbélrák esetén, de jól alkalmazható a tüdő-, emlő-, máj-, hasnyálmirigy-, gyomor- és a petefészekrákos betegek monitorozásában is. Emelkedett lehet a szintje gyulladásban, májzsugorban, fekélynél, valamint dohányosokban.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsonyabb, esetleg normál a szint azoknál a betegeknél, akiknek kisebb és korai stádiumú a daganata. Ha a terápiát, műtétet követően a CEA-szint a "normál" értékre csökken, ez azt jelenti, hogy a CEA-t termelő daganat eltűnt.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!