Albumin (vizelet)

Adatlap

Albumin (vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
Az albumin a májban képződő fehérje, mely megtartja a folyadékot, ezzel megakadályozva azt, hogy kiszivárogjon a véredényből. Fenntartja a szöveteket, szállítja a hormonokat, vitaminokat, gyógyszereket és az ionokat.

Előkészületek
24 órán keresztül gyűjtött vizeletminta az optimális. A random mintából mért albumin/kreatinin arány meghatározásához a legmegfelelőbb a reggeli első vizelet. A gyűjtött vizelet helyett időzített (pl. 4 órás vagy éjszakai), vagy véletlenszerű (pl. reggeli első) vizeletből is elvégezhető a mérés.

Normálérték:
< 20 mg/24 óra

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A vérben magas koncentrációban van jelen, de ha a vesék megfelelően működnek, akkor gyakorlatilag nem szabad albuminnak szivárognia a vizeletbe. Ha valakinek a veséi károsodnak vagy megbetegednek, akkor ezzel egy időben el fogják veszteni a képességüket arra, hogy kiszűrjék a fehérjéket a vizeletből. Ez gyakran megfigyelhető olyan krónikus betegségeknél, mint a diabetes vagy a magas vérnyomás, ahol a megnövekedett mennyiségű fehérje a vizeletben növekvő vesekárosodást tükröz.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony albuminszint májbetegségre utalhat. Más májenzimteszteket kérve pontosan meghatározható, milyen típusú májbetegségről van szó. Alacsony albuminszint alakulhat ki, ha a vesék nem képesek megakadályozni az albumin kiszivárgását a vérből a vizeletbe, és így az elvész. Ebben az esetben az albumin (illetve a fehérje) mennyiségét meg lehet mérni a vizeletben.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!