Protrombin

Adatlap

Protrombin
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A protrombin (FII) a trombin előalakja, a májsejtek által szintetizált K-vitamin-függő alvadási fehérje. Aktív formája, a trombin (FIIa) aktiválja az I, V, VII és a XIII számú faktorokat.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A vérmintát vehetik akár ujjbegyből (gyermekek, önellenőrző készülékek) is.

Normálérték:
70 - 120 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Klinikai jelentősége leginkább a csökkent értéknek van. Több faktor emelkedett szintje tapasztalható akut betegségek, stressz vagy gyulladás esetében. Az emelkedett faktor szint ezekben az esetekben nem ok, hanem inkább következmény, ezért a betegség ill. kedvezőtlen állapot elmúltával az alvadási szintek is rendeződnek.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Termelése K-vitamint igényel. Ha hiányzik, vagy nem működik megfelelően, akkor túlzott vérzés, vérzési rendellenesség léphet fel. A rendellenesség megnyilvánulhat a faktor hiányában illetve elégtelen mennyiségében, vagy a funkció elvesztésében. Ha az aktivált parciális thromboplasztin idő (APTI) normál, és a prothrombin idő (PI) megnyúlt, akkor a II. faktor deficienciája valószínűsíthető. A faktor szint csökkent lehet disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC), májbetegség, uraemia, bizonyos tumorok vagy csontvelő rendellenesség miatt, de csökkent faktor szintet lehet tapasztalni kígyó mérgek hatására, K vitamin hiányban, antikoaguláns (syncumar, warfarin) terápia, ill. antikoaguláns gyógyszer véletlenszerű bevétele esetén, vagy vértranszfúzió miatt is.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!