Prothrombin idő (PI)

Adatlap

Prothrombin idő (PI)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A protrombin azoknak a véralvadási faktoroknak az egyike, amelyeket a máj termel. A vizsgálat a véralvadást beindító enzimrendszer működéséről ad információt. A protrombinidő (PI) teszt méri, hogy mennyi idő telik el, amíg a vérmintában az alvadék kialakul. A vizsgálat segít ellenőrízni, hogy a véralvadásgátló gyógyszerek megfelelőek-e a vérrög képződésének megelőzésére; valamint, segít kimutatni és diagnosztizálni a vérzési rendellenességeket.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
10 - 15 sec. heti kontroll értékhez viszonyítva

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A megnyúlt vagy megnövekedett PI azt jelenti, hogy a vérnek túl hosszú időre van szüksége az alvadáshoz. Ha valaki nem szed véralvadásgátló gyógyszert és a PI-je mégis megnyúlt, akkor az ok megállapításához további vizsgálatra van szükség. Általában az antibiotikumok, az aszpirin megnövelik a PI-t. Magasabb értékek vérzékenységgel járhatnak. Erre utalhat, ha minimális fizikai hatásokra is véraláfutások keletkeznek. Továbbá ez állhat orrvérzés, véres vizelet és széklet hátterében. Vérzékenységgel járhat bizonyos, úgynevezett alvadási faktorok veleszületett hiánya, ám sokkal gyakrabban fordul elő májbetegségekben, ill. gyógyszeres terápia (heparin, syncumar) eredményeként, ahol a trombózis megelőzésére a véralvadási rendszert gátolják.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az altatószerek, az orális fogamzásgátlók, a hormonpótló terápia és különösen a K-vitamin – akár multivitaminban, akár táplálékkiegészítőkben – csökkentheti a PI-t. Alacsonyabb érték fokozott alvadékonysággal, trombózisokkal, embólia kialakulásával járhat.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!