Protein (összfehérje, vizelet)

Adatlap

Protein (összfehérje, vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A proteinek (fehérjék) minden sejt és szövet építőelemei, a vérben a véralvadási rendszer tagjai, hormonok, szállítómolekulák, enzimek, az immunrendszer működésében résztvevő antitestek lehetnek. A vizeletben kiválasztódó különböző fehérjék összmennyiségét méri a vizsgálat. Egészséges személyeknél csak nagyon kis mennyiségű fehérje ürül a vizelettel, ám a kiürített fehérje mennyisége utal a háttérben előforduló lehetséges betegségekre.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. 24 órás vizelegyűjtés javasolt, így pontosabb eredmény várható a vizsgálaton.

Normálérték:
0 - 150 mg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A rutinvizsgálatok során észlelt fehérjeürítés gyakorta átmeneti, ártalmatlan, ún. benignus proteinuria. A fokozott fehérjeürítés okai három csoportba sorolhatók: vesebetegségek (gyulladások, cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, fertőzések, autoimmun-betegségek következtében), a vese visszaszívó képességét meghaladó mennyiségű fehérje jelenléte a szűrletben és egyéb okok (vese- és húgyúti kövek, gyulladások, sérülések és daganatok). Láz, fizikai terhelés, szívbetegség is járhat emelkedett vizeletfehérje-értékkel.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értéknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!