PO4 (szervetlen)

Adatlap

PO4 (szervetlen)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A foszfor ásványi formában található a szervezetben, oxigénnel egyesülve különféle foszfátokat képez (PO4). A foszfátok nélkülözhetetlenek az energiatermeléshez, izom- és idegműködéshez, csontnövekedéshez. Pufferként fontos szerepük van a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A szervezet a vér foszfor/foszfátszintjét úgy tartja fenn, hogy szabályozza a belekből felszívódó, illetve a vesék által kiválasztott vagy raktározott mennyiséget. Leginkább vese-, mellékpajzsmirigy- és csontbetegségek esetén van jelentősége.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Szintje napi ingadozást követ: reggelente a legalacsonyabb, míg délután és este a legmagasabb.

Normálérték:
0,9 - 1,29 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Túl magas foszforszintet (hyperphosphataemia) okozhat, vagy azzal összefüggésben lehetnek a következő állapotok: veseműködési zavar, Hypoparathyreosis (mellékpajzsmirigy alulműködés), hypocalcaemia, diabetikus ketoaciddosis (első alkalommal), foszfátpótlás.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normális esetben a foszfát csak nagyon kis mennyiségben (szervetlen foszfát formájában) található a vérben. A foszforhiányos étrend igen ritka, de előfordulhat alkoholizmus és Hiányos táplálkozás (malnutritio) esetén. Alacsony foszforszintet (hypophosphataemia) okozhatnak, vagy azzal összefüggésben lehetnek az alábbi állapotok: hypercalcaemia, diuretikumok (vízhajtók) túlzott használata, súlyos égési sérülések, diabetikus ketoacidsosis (kezelés után), hypothyreosis, hypokalaemia, savlekötők tartós alkalmazása, angolkór vagy osteomalacia. Az extrém alacsony szint akár életveszélyes is lehet!

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!