pH (kémhatás)

Adatlap

pH (kémhatás)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A sav-bázis háztartás egyensúlyáról ad információt a vér PH értéke, melyet pH skálán mérünk: 0-tól (erősen savas) 14-ig (erősen bázikus vagy lúgos) terjed. A 7,0-s pH-érték semleges. A vér normál pH-értéke 7,35-7,45 között mozog. Az egyensúly felbomlása légzési- (tüdő), vese- vagy anyagcsere rendellenességre utal.

Előkészületek
A vizsgálatra az artériából vett vér a legalkalmasabb. Legtöbbször a csukló verőeréből (a csukló belső oldalán, a hüvelykujj alatt, ahol a pulzus érezhető) veszik a vért, de esetenként kapilláris (kevert artériás és vénás) vért is alkalmaznak. Ekkor a fülcimpából vagy – csecsemőknél - a sarkat megszúrva nyernek néhány csepp vért.

Normálérték:
7,35 - 7,45

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A kóros eredmény alapvetően három dologra utalhat: nem megfelelő az oxigénellátottság, nem megfelelő a CO2-leadás, és/vagy vesefunkciós zavar áll fenn. A vér pH-jának eltolódását akár savi irányban (acidosis) akár lúgos irányban (alkalosis) olyan állapotok vagy betegségek okozzák, amelyek a légzésfunkciót (tüdőt) vagy az anyagcserét (vesét) érintik. A vér pH-ja növekszik, ha a vérben csökken a CO2 vagy nő lúgos vegyhatású vegyületek mennyisége, mint például a bikarbonáté (HCO3-). A respirációs alkalózist emelkedett pH-érték és csökkent pCO2 szint jellemzi. Szapora légzés jellemzi, amelyet hiperventiláció (gyakori, nagy sóhajszerű légvétel), fájdalom, érzelmi stressz-helyzetek, vagy az oxigéncserét befolyásoló tüdőbetegségek okozhatnak. A metaboliás alkalosist emelkedett pH-érték és emelkedett HCO3- jellemzi. Gyakran lehet látni hypokalemia (alacsony vér-káliumszint), krónikus hányás és bikarbonát túladagolás esetén.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A kóros eredmény alapvetően három dologra utalhat: nem megfelelő az oxigénellátottság, nem megfelelő a CO2-leadás, és/vagy vesefunkciós zavar áll fenn. A vér pH-jának eltolódását akár savi irányban (acidosis) akár lúgos irányban (alkalosis) olyan állapotok vagy betegségek okozzák, amelyek a légzésfunkciót (tüdőt) vagy az anyagcserét (vesét) érintik. A vér pH-ja csökken, ha a CO2-nek vagy más savnak a mennyisége növekszik. A respirációs acidosist alacsony pH-érték és emelkedett pCO2 szint jellemzi. Légzési nehézségre utal ha kevés az oxigén a tüdőben és kevés CO2-t tud a szervezet leadni. Számos oka lehet ennek az állapotnak, többek közt tüdőgyulladás, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), és a kábítószerek is okozhatnak respirációs acidózist. A metaboliás acidosist csökkent pH-érték és csökkent HCO3- jellemzi. A vér metaboliás/vese szinten túlságosan savas. Az okok között diabétesz, sokk, veseelégtelenség szerepelhet.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!