pCO2

Adatlap

pCO2
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vérben oldott széndioxid (CO2) parciális nyomását jelzi.

Előkészületek
A vizsgálatra az artériából vett vér a legalkalmasabb. Legtöbbször a csukló verőeréből (a csukló belső oldalán, a hüvelykujj alatt, ahol a pulzus érezhető) veszik a vért, de esetenként kapilláris (kevert artériás és vénás) vért is alkalmaznak. Ekkor a fülcimpából vagy – csecsemőknél - a sarkat megszúrva nyernek néhány csepp vért.

Normálérték:
35 - 45 Hgmm

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A magas PCO2 szint leginkább respiratorikus acidosis során emelkedik. Gyenge légzés/lélegeztetés során fordul elő, hypercapniat okozva ezzel. Ha a PCO2 szintje emelkedik a vérben, a vér pH-ja csökken. A respiratorikus acidózis egyik jele tehát a magas PCO2 szint. Légzésdepresszió (gyógyszerméregzés, trauma okozta tudatvazar), izomgyengeség (Guillain-Barré szindróma, myasthenia gravis, izomrelaxánsok elhúzódó hatása), légzési elégtelenség, valamint légzési obstrukció során emelkedhet a PCO2 szint. Kórházi körülmények között (intezív osztály) az inadekvát lélegeztetés okozta alveoláris hypoventiláció során találkozhatunk magas értékkel.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az alacsony PCO2 szint leginkább respiratorikus alkalózis során jelentkezik. Ebben az esetben "túllélegeztetjük" a beteget, ezen változtani kell, mivel ha a PCO2 szintje csökken, a pH emelkedik, a vér egyre lúgosabbá válik. A respiratorikus alkalosis egyik jele tehát az alacsony PCO2 szint. Tüdőembólia, központi idegrendszeri izgalmi állapot (meningo-encephalitis), valamint asthma során csökkenhet a PCO2 szint. Kórházi körülmények között (intezív osztály) az inadekvát lélegeztetés okozta alveoláris hyperventiláció során találkozhatunk alacsony értékkel.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!