Metanefrin (vizelet)

Adatlap

Metanefrin (vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
A metanephrin a katecholaminoknak, azaz az epinephrinnek (adrenalinnak) és a norepinephrinnek az inaktív metabolitja. A vizsgálat segít diagnosztizálni vagy kizárni a pheochromocytomát (a mellékvese daganatát) vagy egyéb neuroendokrin tumort.

Előkészületek
24 órán keresztül gyűjtött vizeletre van szükség a vizsgálathoz, melyet a gyűjtés ideje alatt a hűtőszekrényben, sötét helyen kell tárolni. Az érzelmi és a fizikai stresszt, valamint a megeröltető fizikai munkát, sporttevékenységet is minimalizálni kell a mintagyűjtés előtt és alatt, mivel ezek is képesek emelni a katecholaminok kiválasztását.

Normálérték:
74 - 297 µg/nap

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Azon betegeket, akiknek nagymennyiségű metanephrin van a vizeletében érdemes továbbvizsgálni, mivel magas a fals eredmények aránya. A pozitív eredmény megerősítésére az orvos kérhet plazma metanephrin ill. további vizsgálatokat. Ha ezek szintén emelkedettek, akkor képalkotó eljárás (MRI) segítségével lehet kimutatni a tumort. Súlyos betegségek és a stressz okozhatja a metanephrinszint átmeneti, mérsékelt vagy nagymértékű emelkedését okozhatják, ezért az eredményt az összes befolyásoló körülmény (fizikai és érzelmi állapot, gyógyszerelés, étrend, stb.) figyelembe vételével kell értékelni.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Amennyiben a metanephrin koncentrációja normál, akkor elmondható, hogy a páciensnek nagy valószínűséggel nincs pheochromocytomája. Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!