Lymphocyta (perifériás) - T sejt CD4 pos.

Adatlap

Lymphocyta (perifériás) - T sejt CD4 pos.
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A vérben keringő lymphocyták egyik típusa, a T-helper CD4 sejtek. A CD4 sejtek a fehérvérsejtek egy olyan típusához tartoznak, amelyek fő funkciója a fertőzésekkel szembeni védelem. Ezek a sejtek segítenek felismerni, megtámadni és megsemmisíteni a baktériumokat, gombákat és más, a szervezetbe behatoló kórokozókat. A CD4 sejtek a lépben, a nyirokcsomókban és a csecsemőmirigyben termelődnek, és a véráramban keringve a szervezet minden részébe eljutnak. Elsősorban HIV fertőzőtteknél, gyakran más vizsgálatokkal együtt kérik.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A CD4 sejtszámnak jellegzetes napi ingadozása van: jellemzően alacsonyabb reggel és magasabb este.

Normálérték:
55 - 70 %

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Klinikai jelentősége leginkább az alacsony értékeknek van.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Általánosságban elmondható, hogy a CD4 sejtszám a HIV-fertőzés előrehaladtával csökken. Azonban leginkább a CD4+ sejtszám változá időbeni alakulását, annak tendenciáját figyelik. Ha a CD4 sejtszám néhány hónapon keresztül csökken, akkor HIV ellenes kezelés megkezdése vagy megváltozatása, és/vagy opportunista fertőzések elleni megelőző kezelés megkezdése javasolt. Bizonyos ajánlások/protokollok szerint AIDS-ben szenved minden olyan HIV fertőzött személy, akinek a CD4 sejtszáma 200 alatti, függetlenül attól, hogy beteg-e vagy sem. Heveny betegségek, például tüdőgyulladás, influenza vagy herpes simplex vírus fertőzés a CD4 sejtszám átmeneti esését okozhatja. A daganatellenes kemoterápia is drasztikusan csökkentheti a CD4 számot.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!