LH - férfi

Adatlap

LH - férfi
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A luteinizáló hormon (LH) az agyban, az agyalapi mirigyben (hipophysis) termelődik. Az LH termelődés bonyolult szabályozás alatt áll, amelyben a hipofízisen kívül szerepet játszanak az ivarmirigyekben (petefészekben illetve herékben) és a hipotalamuszban termelődő hormonok is. Férfiakban az LH a herék Leydig sejtjeiben tesztoszteron termelődését indukálja. Az LH szintek a pubertás után viszonylag állandóak. Az LH meghatározás (az FSH meghatározással együtt) mind férfiaknál, mind nőknél a meddőség lehetséges okának felderítését, a hipophysis vagy ivarmirigyek rendellenességeinek kimutatását célozza.

Előkészületek
A vizsgálathoz leggyakrabban a kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. Esetenként bármilyen időpontban vett vizeletmintából vagy 24 órás gyűjtött vizeletből is kérhetik a hormon meghatározását, utóbbi segíthet az LH napi ingadozásából származó bizonytalanság kiküszöbölésében.

Normálérték:
1,7 - 9,0 IU/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Férfiaknál a magas LH szintek a herék elsődleges funkciózavarát jelzik. Ezt okozhatja a herék fejlődési zavara (nem fejlődtek ki a herék - gonadok agenezise; kromoszómális rendellenességek) vagy a herék sérülése (vírusinfekció - mumpsz; trauma, besugárzás, kemoterápia, autoimmun betegség, csírasejt tumor).

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Alacsony szintek hipofízis vagy hipotalamusz rendellenességekre utalnak.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!