Laktát dehidrogenáz (LDH)

Adatlap

Laktát dehidrogenáz (LDH)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A laktát dehidrogenáz (LDH) egy enzim, amely a szervezet legtöbb szövetében, a sejtek belsejében fordul elő. Ha a szövetek megsérülésnek vagy elpusztulnak, az LDH kiszabadul a sejtekből, és a véráramba kerül. A totál LDH szint mérése gyakorlatilag az öt féle LDH izoenzim együttes mérését jelenti. Bár vannak átfedések az izoenzimek előfordulásában, az öt féle LDH izoenzim eloszlása jellemző az egyes szövetekre. Általánosságban az LDH meghatározást főleg idült vagy krónikus szövetkárosodás kimutatására és súlyosságának megállapítására, néha a rosszabbodó állapot követésére használják. Az LDH meghatározásának régóta szerepe van a mellkasi fájdalom esetében (AMI differenciáldiagnosztikája), azonban más vizsgálatok gyakorlatilag kiszorították az infarktus diagnosztikájából. Mostanában a totál LDH és az LDH izoenzim meghatározását egyre kevésbé veszik igénybe.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
felnőtt: 135 - 220, gyermek: 150 - 400 U/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az LDH emelkedése és az LDH izoenzimek egymáshoz viszonyított arányainak megváltozása többnyire szövetkárosodást jelez. Az LDH szint általában a szövetkárosodás kezdetekor kezd el emelkedni, bizonyos idő múlva tetőzik, majd esni kezd. Emelkedett LDH szinttel járnhatnak az alábbiak: agyvérzés (stroke), miokardiális infarktus, pulmonalis embólia, alkohol fogyasztás, hemolitikus anémia, vészes vérszegénység (B12 vitamin hiány; megaloblasztos anémiák, fólsav hiány), mononukleózis (mononucleosis infectiosa; cytomegalovirus vagy Epstein-Barr virus fertőzés), tüdő- vagy bélinfarktus, vesebetegség, májbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás. Kimerítő testedzés átmeneti LDH emelkedést okozhat.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Klinikai jelentősége leginkább az emelkedett értékeknek van. Néha alacsony LDH szint mérhető nagy mennyiségű aszkorbinsav (C vitamin) elfogyasztása után.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!