Laktát (liquor)

Adatlap

Laktát (liquor)
liquorvizsgálat

Mikor végzik?
Gerincvelői folyadékból történő laktát meghatározásra - a vér laktát vizsgálata mellett - azért kerülhet sor, hogy segítséget nyújtson a vírusos és bakteriális eredetű agyhártyagyulladás (meningitis) elkülönítésében. A laktát izomsejtekben, vörösvértestekben, az agyban és más szövetekben termelődik az anaerob energiatermelés során. A laktát vizsgálatot elsősorban hipoxia kimutatására, továbbá a hipoxia és laktacidózis súlyosságának megállapítására kérik.

Előkészületek
Ritkán gerinccsapolásnak nevezett eljárással gerincvelői folyadékot (liquort) vesznek le. Ha erre a vizsgálatra nem sürgősségi ellátást igénylő körülmények között kerül sor, a betegnek a vérvétel előtt 8-10 órán át nem szabad ennie, és nem szabad intenzívebb mozgást végeznie.

Normálérték:
1,2 - 2,1 mmol/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A laktát koncentrációk bármely állapotban emelkedhetnek, amelyben a rendelkezésre álló oxigén mennyisége a szervezetben csökken, a laktát termelődés emelkedik, és/vagy a laktát kiürülése csökken. Ennek oka lehet a laktát lokális felhalmozódása az izmokban túlzott fizikai megterhelés miatt, vagy akár életveszélyes, szisztémás shock esetén. Ha a betegnek agyhártyagyulladása van, a gerincvelői folyadékban jelentősen emelkedett laktát szintek bakteriális meningitis mellett szólnak, míg normális vagy csak mérsékelten emelkedett értékek vírusos eredetű agyhártyagyulladást valószínűsítenek.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az idővel csökkenő koncentrációk a terápiás választ tükrözik és arra utalnak, hogy a kezelés jó irányban halad.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!