Komplement C3c

Adatlap

Komplement C3c
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A komplement rendszer a szervezet veleszületett immunrendszerének a része, a keringő vérfehérjék egy csoportja, amely a gyulladásos válasz mediátoraként szerepel. Főleg az idegen anyagok, a baktériumok és a vírusok elpusztításában vesz részt. A CH50 (totál komplement aktivitás) méri a teljes klasszikus komplement út működését, C1-C9-ig. Ha ez a mérési eredmény kívül esik a normál tartományon, akkor mind a 9 komplementszintet egyenként meg lehet határozni az öröklött vagy a szerzett hiány megállapítására. A vizsgálat az autoimmun betegségek aktivitásának a monitorozására is használható. A C3 és a C4 a leggyakrabban mért komplement alkotóelem.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről.

Normálérték:
550 - 1200 mg/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Az akut és a krónikus gyulladás során a komplement fehérjék szintje általában emelkedik. A gyulladásos állapot megszűnésével ezek mindegyike visszatér a normális szintre. Az ilyen nyilvánvaló gyulladások esetén a komplement fehérjéket ritkábban mérik, mint a többi akut fázis fehérjét (elsősorban a CRP-t), mivel a komplementek mérésének a fontossága ezekben a helyzetekben nem számottevő.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A komplementszint csökkenhet öröklött hiány (aránylag ritkán) vagy fokozott felhasználás következtében. Csökkent komplementszinteket találhatunk az alábbi esetekben: visszatérő mikrobiális fertőzések (általában bakteriális), autoimmun betegségek (SLE, vasculitis), öröklött és szerzett angioödema, vesebetegségek (glomerulonephritis, lupus nephritis, membranosusos nephritis, IgA nephropathia), malnutritio, szeptikémia, szérumbetegség (immunkomplex betegség).

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!