Haemoglobin (hemoglobin)

Adatlap

Haemoglobin (hemoglobin)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A haemoglobin a vörösvértestek (vvt) alkotóeleme, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős, így jó jelzője a vér oxigénszállító képességének. A vvt-k az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetehez szállítják. A vizsgálat használható a vérszegénység és a polycythaemia (vörösvértestszám növekedése) súlyosságának meghatározására, vagy súlyos vérszegénységben segítségként vérátömlesztés szükségességének megállapításban.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A kar egyik vénájából vehetik a vért, esetleg gyermekek esetén ujjbegyből, míg csecsemőknél sarokszúrással is nyerető vérminta.

Normálérték:
férfi: 130 - 165, nő: 115 - 150 g/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A hemoglobinszint rendszerint emelkedik, ha a vvt-k száma nő. Normális feletti hemoglobinszintet okozhat a kiszáradás, a vvt-k túltermelődése a csontvelőben, súlyos tüdőbetegség. Erős dohányosok hemoglobinszintje magasabb a nem dohányzók hemoglobinszintjénél. Nagy magasságban élőkben is emelkedik a hemoglobinszint a vvt-k számának növekedése miatt.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A normális alatti hemoglobinszint vérszegénységhez vezethet, és legtöbbször az alábbiak okozhatják: vashiány, esetleg más vitamin vagy nyomelem hiánya (folsav-, B12-, B6-vitamin-hiány), a hemoglobin öröklött eltérései (sarlósejtes vérszegénység, thalassemiák), vörösvértestek más öröklött betegségei, májzsugor, a máj hegesedése, nagy mennyiségű vérzés, a vörösvértestek túlzottan gyors pusztulása, vesebetegség, más idült betegség, csontvelői elégtelenség, aplasztikus anaemia vagy a csontvelőt érintő daganatok. Idősek és gyermekek hemoglobinszintje kis mértékben alacsonyabb.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!