Haematocrit (PCV)

Adatlap

Haematocrit (PCV)
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A hematokrit a vér sejtes alkotóinak arányát méri a teljes vértérfogathoz képest. Értékét százalékban vagy tizedes törtként adhatják meg. Például a 40%-os (0,40) hematokrit azt jelenti, hogy 100 milliliter vérben 40 milliliter vörösvértest található. A hematokrit tükrözi mind a vörösvértestek számát, mind azok térfogatát (MCV). Ha csökken a vörösvértestek térfogata, úgy csökken a hematokrit is, és viszont. A vizsgálat anaemia (vérszegénység, csökkent vörösvértest-mennyiség), polycytaemia (túl sok vörösvértest), kiszáradás gyanújának felmerülésekor vagy vérátömlesztés szükségességének megállapítása során használható.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. A kar egyik vénájából vehetik a vért, esetleg gyermekek esetén ujjbegyből, míg csecsemőknél sarokszúrással is nyerető vérminta.

Normálérték:
férfi: 0,39 - 0,50, nő: 0,35 - 0,47

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A hematokrit emelkedik, ha a vörösvértestek száma nő, vagy ha a plazma térfogata csökken, mint például kiszáradás esetében. Ez utóbbi a leggyakoribb. Nagy magasságban élőkben is emelkedik a hematokrit – így válaszol a szervezet az ilyen környezetben lévő csökkent oxigénkínálatra.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
A hematokrit a normális tartomány alá eshet – vérszegénységet jelezve – ha a szervezetünkben kevesebb vörösvértest termelődik, fokozódik a vörösvértestek pusztulása, vagy ha szervezetünk vérzés következtében vért veszít. Ezeket okozhatja vashiány vagy más hiánybetegségek is. Alacsony hematokrittal járó betegségek közé tartoznak továbbá még egyes vitaminok és nyomelemek hiánybetegségei, májzsugor és a rosszindulatú daganatos betegségek. Terhességben a hematokrit értéke enyhén csökken a testben található többletfolyadék miatt.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!