Alanin aminotranszferáz (ALT) - Gyermek

Adatlap

Alanin aminotranszferáz (ALT) - Gyermek
vérvizsgálat

Mikor végzik?
A GPT (glutamát-piruvát-transzamináz, alanin-aminotranszferáz) egy enzim, amely főként a májban található; kisebb mennyiségben még előfordul a vesékben, szívben és az izmokban. A GPT-teszt segítségével kimutatható a májsejtek károsodása. A GPT-értékeket általában összehasonlítják más enzimszintekkel, úgymint az alkalikus foszfatázéval (ALP) és az aszpartát-aminotranszferázéval (GOT), ez segít meghatározni, hogy a májbetegségnek milyen formája van jelen.

Előkészületek
Nem szükséges speciális előkészület a páciens részéről. Újszülöttkorban a vérmintát a sarokból veszik. Bizonyos gyógyszerek emelhetik a GPT-aktivitást.

Normálérték:
< 60 U/l

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
A GPT-t gyakran használják a májbetegségek kezelésének a monitorozására. A nagyon magas (több, mint 10x magasabb) GPT-szint általában akut vírusos májgyulladásra utal. Akut májgyulladásban a GPT-szint általában magas marad, de később (kb. 3-6 hónap) visszatér a normál szintre. A GPT-szint általában nem olyan magas vagy ingadozó értéket mutat krónikus májgyulladásban.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Normál körülmények között a GPT szintje a vérben alacsony. Néhány májbetegségben (Epeút elzáródás vagy májzsugor), ill. a májdaganatok bizonyos típusai esetén a GPT lehet akár normális is.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!