Dopamin (vizelet)

Adatlap

Dopamin (vizelet)
vizeletvizsgálat

Mikor végzik?
Katekolaminoknak nevezzük a mellékvesék velőállománya által termelt, kémiailag hasonló szerkezetű hormonokat. Az elsődleges katekolaminok között van a dopamin, melyet egyben "boldogsághormonnak" is nevezünk, hiszen elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. Egyik fő feladata a prolaktin hormon gátlása.

Előkészületek
A 24 órás vizelethez a 24 óra alatt produkált teljes vizeletet kell gyűjteni. A hormon metabolitja a homovanilinsav (HVA), a hormon 85%-a választódik ki 24 órán belül. A vizelet összkatekolamin szintje normálisan 50 ng/l alatt van. Fontos, hogy a gyűjtött vizeletet hűtve kell tárolni. Mivel az étrend, a fizikai aktivitás és bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a katekolaminok szintjét.

Normálérték:
424 - 2612 nmol/nap

Az én laboreredményem:

Ha magasabb...
Leginkább akkor kérik a vizsgálatot, amikor pheochromocytoma, ismétlődő vagy kezelésre nem reagáló magasvérnyomás betegség gyanúja áll fenn. Súlyos betegségek valamint a stressz is képes közepes vagy akár nagyfokú, de rövid ideig fennálló katekolaminszint-emelkedést eredményezhet.

Kérjük, válassza ki, hogy a laborlelete alapján az Ön értéke alacsonyabb vagy magasabb-e a normálértéknél.

Ha alacsonyabb...
Az agy dopamint termelő sejtjeinek pusztulása következtében a hormon szintje alacsony, ez áll a Parkinson-kór hátterében.

Orvos válaszol

Dr. Árki Ildikó

Kérdezzen a leletével kapcsolatosan!