Tojás téma

Égési sebre tojás vagy tejföl? Soha!

Egy vietnami tapasztalatokra hivatkozó körlevél szerint mit sem tehetünk jobbat, ha megégetjük magunkat, mintsem bedugjuk az érintett testrészt egy jó nagy adag sima lisztbe.

Az ételallergia kezelése

Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

Készüljön fel - amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Tucatnyi érv a tojás mellett

A tojásnak sok pozitívuma van, ezeket tizenkét pontba foglaltuk össze nagy vonalakban.

Ma már a tojásfogyasztásra buzdítanak

Rengeteg A-, D- és különféle B-vitaminokat tartalmaz a tojás. Ezenkívül kiváló fehérjeforrás is. Ma már nem tiltanak senkit a tojásfogyasztástól, a benne lévő koleszterinről is kiderült, hogy erre a típusú koleszterinre szüksége van a szervezetnek.

A bélrendszerben az állati fehérje lebontása során veszélyes anyagok termelődnek

Az állati fehérje lebomlása során a bélrendszerben trimetilamin-N-oxid keletkezik. Mivel ez egy igen káros gáznemű anyag, a bélfalon keresztülszivárogva a véráramba jutva visszamérgezi a szervezetet. Megállapították, hogy ez az egyik legfőbb kiváltója az érelmeszesedés kialakulásának. Érdekes eredmény viszont, hogy azoknál, akik vegetáriánusok, a tojás fogyasztásánál nem termelődik trimetilamin-N-oxid. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ők nem rendszeresen fogyasztanak állati fehérjét.

Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van? A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.

Van okunk félni? Fipronillal szennyezett tojások hazánkban

Az utóbbi hetekben a külföldi és a magyar sajtót is bejárták a fipronillal szennyezett tojásokról szóló hírek. A szennyezett tojásszállítmányok vélhetően Hollandiából indultak útjukra, és több európai országba - köztük valószínűleg Magyarországra is - jutott a növényvédő szerrel szennyezett élelmiszerből.

Bővült a fipronillal szennyezett termékek listája

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a NÉBIH laboratóriuma. Emellett a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy - több tagország mellett - hazánkba is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket. Az érintett termékekkel kapcsolatos információk megtalálhatóak a NÉBIH tematikus aloldalán.

Nébih: Magyarországon a fogyasztók a jó minőségű magyar tojást válasszák!

Amíg a fipronillal szennyezett tojások ügye Európában nem tisztul le, addig Magyarországon a fogyasztók inkább a friss és jó minőségű, fipronilmentes magyar tojásokat válasszák - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
▼ hirdetés