Laboratórium téma

Laboreredmények - Miért lehet intézményenként változó egy-egy normálérték?

Akár általános ellenőrzésről, akár célzott kivizsgálásról van szó, a laborlelet kézhezvételekor mindenki azt szeretné látni a papírjain, hogy nincs semmi eltérés, minden rendben van. Ehhez a kiértékelő dokumentumon szereplő referenciaértékeket nézzük meg, azonban ezek a normálértékek nem egységesek. Hogyan lehetséges ez?

Székletvizsgálaton jártunk

A tápcsatorna egy nagyon fontos szervünk, így jelzésértékű lehet a széklet állaga, szaga és formája. Számos betegség, kórokozó kimutatható az ürülékből. Dr. Juhász Ágnes laboratóriumi főorvost kérdeztük.

Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma

Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma, a labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán a helyszínen.

Hogyan számítják ki, miben hány kalória van?

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet laboratóriumában egy kakaós csiga segítségével jártunk utána, hogyan határozzák meg az élelmiszereink kalóriatartalmát, illetve azt, hogy mennyi bennük a fehérje, a zsír, a cukor, a só és a rost.

Tényleg annyi az annyi? Az élelmiszerek címkéin feltüntetett tápanyagadatok valóban a valóságot tükrözik?

Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

Új kórokozók - Új kihívások

A globalizáció és a klímaváltozás is szerepet játszik abban, hogy olyan új kórokozók jelennek meg hazánkban, amelyek korábban nem jelentettek veszélyt Magyarországon.

▼ hirdetés