Veserák - Évente több mint 100 ezer halott

MTI
megjelent:

A veserák leggyakoribb formáját, a világossejtes karcinomát az esetek többségében egyetlen gén, a VHL mutációja okozza.

Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.

A veserák fajtái
3/1 Világossejtes veserák
3/2 Vesemedence-daganat
3/3 Wilms-tumor

Az eredmény azt mutatja, hogy ez a látszólag egyszerű rákfajta is számos további altípusra osztható, ami megnehezítheti a személyre szabott kezelést.

A veserák leggyakoribb formáját, a világossejtes karcinomát az esetek többségében egyetlen gén, a VHL mutációja okozza.

Mégis, amikor a kutatók mintegy száz tumorminta 3500 génjének DNS-elemzését elvégezték, további géneket találtak, amelyek rákos elváltozást indítanak el a sejtekben.

A sikeres kezeléshez tudni kell a tumor típusát is

A gének közül három a hisztonokat módosítja, azokat a fehérjéket, amelyek a DNS-molekula kromoszómákba csomagolását segítik, és kritikusan fontosak a sejtműködés szempontjából.

A cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézetének Rákgenom Programjának keretében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az újonnan megtalált génmutációk egyike sem járul hozzá 5 százaléknál nagyobb arányban a veserákos esetekhez.

Ahhoz azonban, hogy személyre szabott, eredményes kezelést kapjanak a páciensek, fontos tudni, hogy melyik altípusba tartozik a vesetumor.

A veserák évente 100 ezernél több embert öl meg világszerte.

Világossejtes veserák

A vesében három eltérő típusú rosszindulatú daganat keletkezhet. A felnőttkorban előforduló egyik jellegzetes típus az úgynevezett világossejtes veserák, a másik a vesemedence-daganat, a harmadik típus az úgynevezett Wilms-tumor, egy jellegzetes, gyermekkorban előforduló daganatféleség.
A világossejtes veserák (hypernephroma, Grawitz-tumor, adenocarcinoma renis) a vizelet kiválasztásáért felelős vesecsatornácskákból kiinduló daganat.
Világossejtes veserák

(MTI)

Cikkajánló

Veserák
A rosszindulatú daganatok közt gyakoriságban a vese malignus elváltozásai a 15. helyet foglalják el, míg a halálozási sorrendben a 16. helyen állnak. A Globocan nemzetközi szervezet adatai alapján 2020-ban Magyarországon 2057 főnél diagnosztizáltak vesedaganatot, míg ugyanebben az évben 798-an hunytak el ebben a betegségben.
Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.