Húgyúti sérülések

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A húgyutak több módon is megsérülhetnek. Gyakran okozzák közúti balesetek, zuhanás, lőtt vagy szúrt sebek, műtét. A húgyúti sérülések következménye akár veseelégtelenséghez is vezethet.

Enyhébb esetekben is kialakulhat fertőzés, gyulladás, vizelési zavar, erekciós zavar, ezért húgyúti sérülés gyanúja esetén mindig forduljon orvoshoz.

Vesesérülések

A vese sokkal gyakrabban sérül meg, mint a húgyutak többi szerve. A sérülés leggyakoribb oka közúti baleset, zuhanás vagy sportsérülés. A legtöbb tompa vesesérülés enyhe, következményük általában csak mikroszkópikus mennyiségű vér a vizeletben, azonban ez csak orvosi vizsgálatok révé ítélhető meg.

Ha a vesesérülés súlyos vagy azt nem kezelik, szövődmények, veseelégtelenség, magas vérnyomás, tartós vérzés és fertőzés léphetnek fel. Súlyso sérüléseknél műtét szükséges, a károsodott vesét előfordulhat, hogy el kell távolítani.

Húgyvezeték-sérülések

A legtöbb húgyvezeték-sérülés medence- vagy hasi műtét, illetve a húgyvezeték optikai eszközzel végzett vizsgálata során keletkezik. Sérülést okozhat szúrt vagy lőtt seb is. A testre mért közvetlen ütés ritkán okoz sérülést a húgyvezetékben.

A sérülést gyakran nem lehet azonnal felismerni. Hasi vagy lágyékfájdalom jelentkezhet, illetve vizeletszivárgás, fertőzés, láz alakulhat ki. A húgyvezeték sérülését gyakran műtéttel kell korrigálni.

Ez a cikk is érdekelheti Mi okozhatja a véres vizeletet?

Húgyhólyag-sérülések

Húgyhólyag-sérülés gyakran következik medencesérülés következményeként, pl. közúti balesetben vagy zuhanás miatt. A húgyhólyag megsérülhet eszközös vizsgálat vagy medence- illetve alhasi műtét során. A sérülés leggyakoribb tünetei a vizeletben található vér és a vizelési nehézség.

Amennyiben a húgyhólyag alsó része sérül meg, gyakori vizelés, akaratlan vizeletürítés jelentkezhet. Ha a sérülés fertőzést okoz, vizeléssel kapcsolatos változások, illetve láz jelentkezhet. Az enyhe sérülések a húgycsőbe helyezett katéterrel gyógyíthatók. A súlyosabb sérüléseknél műtétet kell végezni.

Húgycső-sérülések

A húgycső sérüléseit gyakran medencetörés, egyéb sérülések okozzák. A húgycső megsérülhet műtét, vagy olyan eljárások miatt, amikor különböző eszközöket juttatnak bele, pl. katéterezés. A sérülést ritkán az okozza, hogy a beteg maga dug valamilyen tárgyat a húgycsőbe. A húgycső-sérülés leggyakoribb tünete a húgycső nyílásánál, illetve a vizeletben megjelenő vér, és a vizelési képtelenség.

További tünetek jelentkezhetnek, ha vizelet szivárog a környező szövetekbe, fertőzés alakulhat ki. A sérülés a húgycső szűkületéhez vezethet a sérülés helyének környékén. Férfiakban sérülhetnek a pénisz idegei vagy vérellátása, ez erekciós zavarokat okozhat.

A vizeletszivárgást nem okozó húgycső-zúzódások esetében az orvos katétert helyezhet a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba. Ezt több napon át benn hagyva a vizelet azon távozhat, amíg a húgycső meggyógyul. Repedés esetén műtét indokolt.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Felhasznált irodalom: MSD kézikönyv

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Osváth Péter
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.