Panaszok az első trimeszterben, amelyek orvosi beavatkozást igényelnek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Terhes? Tudja meg, melyek azok a figyelmeztető jelek az első harmadban, melyek arra utalnak, hogy azonnali orvosi segítségre van szüksége!

A várandósság időszaka izgalmas és egyben idegölő is. Valószínűleg aggódik amiatt, milyen anya lesz, milyen változások mennek végbe a szervezetében, és mi van a babával. mi a normális?

Mi nem az? Mikor kell orvoshoz fordulni? Melyek azok az esetek, melyek miatt nem kell aggódni? A megnyugtatása érdekében összeszedtük az első trimeszterben előfordulható súlyos tüneteket, azoknak jelentését és hogy mit tehet azok enyhítéséért. Természetesen, ha bármilyen más, aggodalomra okot adó tünetet tapasztal, forduljon orvosához!

Hüvelyi vérzés (görcsös fájdalommal vagy anélkül)

Mit jelent? – Némely pecsételő vérzés előfordulása normális (leginkább beágyazódáskor, illetve a placenta kialakulásakor fordul elő), ám az erős vérzés vetélés vagy méhen kívüli terhesség jele. Minél világosabb vörös a vérzés, annál jelentősebb veszélyt jelezhet. Minél sötétebb a vér színe, annál valószínűbb, hogy régebbi vér hagyja el a testet.

Amennyiben a vérzés a menstruációs görcshöz hasonló fájdalommal jár, az vetélést jelezhet, míg ha éles alhasi fájdalmat tapasztal, az méhen kívüli terhességet jelent, mely súlyos állapot akkor fordul elő, ha a megtermékenyített petesejt a méhen kívül (általában a petevezetőben) ágyazódik be.

Mit tegyen? – Azonnal hívja az orvost, aki minden bizonnyal ultrahangos vizsgálattal ellenőrzi az Ön és a magzat állapotát.

Túlzott hányinger és hányás

Mit jelent? – A hányinger és a hányás bizonyos fokig teljesen normális terhességi tünet az első harmadban, ám ha túllép egy határt, az súlyos következményekkel járhat. Testsúlycsökkenést, szédülést, kiszáradást okozhat, és felborítja a szervezet elektrolit háztartását.

Mit tegyen? – Beszéljen kezelőorvosával! Lehet, hogy kórházi kezelésre és gyógyszerekre lesz szüksége, hogy kezeljék a kiszáradást és szabályozzák a hányingert.

Magas láz

Mit jelent?- A terhesség alatt jelentkező, 38 Celsius fölötti láz súlyos lehet. Tudjuk, hogy a várandós nőknél nagyobb a súlyos influenzák, így a madárinfluenza és sertésinfluenza kockázata is. Az első trimeszterben előforduló magas láz összefügghet bizonyos születési rendellenességekkel (velőcső záródási rendellenesség).
A bőrkiütéssel, ízületi fájdalommal járó magas láz jelezhet toxoplazma és parvovírus fertőzést, mely a velszületett süketség leggyakoribb oka.

Mit tegyen? – Jelentsen minden lázat, felső légúti - vagy influenzaszerű tünetet, bőrkiütést és ízületi fájdalmat orvosának! Fontos a lázcsillapítás, lehetőleg paracetamol tartalmú gyógyszerrel. Mivel a kismamáknál fokozott a súlyos influenzás megbetegedés és haláleset veszélye, védje magát védőoltással!

Hüvelyi folyás és viszketés

Mit jelent? - Ezek a tünetek kezelhető fertőzés vagy szexuális úton terjedő nemi betegség jelei lehetnek, melyek komoly hatással lehetnek a terhességre. Koraszülést vagy magzati fertőzést is okozhatnak.

Mit tegyen? – AZONNAL keresse fel orvosát! Ne legyen szégyenlős, mivel a kezelés életmentő lehet!

Fájdalmas, égető vizelés

Mit jelent? – Ezek a tünetek húgyhólyag vagy húgyúti fertőzésre utalnak, és amennyiben kezeletlenül marad, súlyosabb fertőzést és koraszülést okozhat.

Mit tegyen? – Mihamarabb forduljon orvoshoz, mivel a fertőzés kezelése nem csak a fájdalmat enyhíti, hanem biztosítja az egészséges terhességet is.

Egyoldali lábfájdalom és duzzanat/ súlyos fejfájás

Mit jelent? – Mindez vérrögöt jelezhet. A terhesség során nagyobb az alsó végtag illetve az agyi vérrög képződés veszélye. Ez utóbbi súlyos fejfájást okozhat, míg az alsó végtagban képződő vérrögöt a fájdalom mellett gyakran jellemez bőrpír és duzzanat. A vakító fejfájást magas vérnyomás is okozhatja, valamint jelezhet agyi rendellenességet is.

Mit tegyen? – Mihamarabb hívja fel kezelőorvosát! Azoknak, akiknél korábban is előfordult vérrögképződés ajánlott még a terhesség előtt, vagy közvetlenül azután, hogy tudomást szereznek a terhességről megbeszélni a megelőző kezelés részleteit orvosukkal.

Már meglévő, súlyosbodható betegségek

Mit jelent? – Azok a nők, akik cukorbetegségben, magas vérnyomásban, asztmában, pajzsmirigy betegségben szenvednek, jobban oda kell figyelniük az egészségükre a terhesség során. Amennyiben ugyanis az alapbetegség bővül, az súlyos következményekkel járhat az Ön és a baba egészségére is. Például, ha a pajzsmirigy hormon túl magas, vagy a vércukorszint nem szigorúan ellenőrzött, magasabb a vetélés és a magzati rendellenesség kockázata.

A legtöbb nőnek teljesen egészséges a terhessége, ezért próbálja meg élvezni azt. A stressz nem tesz jót, és minél pozitívabb a hozzáállása, annál jobb dolga van a babának és a mamának is. A rendszeres terhesgondozás, az egészséges táplálkozás, az elegendő pihenés és a magzatvédő vitaminok szedése sokat segít abban, hogy ez a kilenc hónap boldog várandósság és ne terhes(ség) legyen.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.