Ha a gyermek koraszülött

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben gyermeke koraszülött, a születés csodáját beárnyékolhatja a gyermek egészsége miatti aggodalom, a koraszülöttség esetleges hosszú távú következményeitől való félelem. Azonban Ön is sokat tehet gyermekéért.

Általában minél hamarabb jön a világra a baba, annál nagyobb a komplikációk esélye. A koraszülött gyermekeknél elsősorban a megfelelő testhőmérséklet fenntartásában és a légzésben van szükség segítségre. A bőr és a szemek besárgulása, az alacsony vércukorszint és a vörös vértestek hiánya, melyek a baba szöveteiben az oxigént szállítják (anemia), mind lehetséges komplikációk.

Ennél súlyosabb, ha fertőzés valamint ideiglenes légzéskimaradás (apnoé), valamint agyvérzés is veszélyezteti a gyermeket, különösen, ha a 34. hét előtt született. Egyes koraszülötteknél látás vagy halláskárosodással is bekövetkezhet, illetve lassabb fejlődéssel és a tanulási zavarok kockázatával is számolni kell.

Hogyan gondozza a koraszülött gyermeket

A koraszülött gyermek speciális igényei miatt az újszülött intenzív osztályra kerül. Itt a kórházi dolgozók minden tőlük telhetőt elkövetnek a baba fejlődése érdekében, ám az Ön szerepe is fontos ebben a folyamatban.

  • Tudjon meg a lehető legtöbbet gyermeke állapotáról. A bizonytalanság rémisztő lehet, akárcsak a monitorok, lélegeztetők és egyéb készülékek látványa. Bármi kérdés felmerül Önben, azonnal írja le, hogy ha az orvossal találkozik, feltehesse neki azokat. Minél többet tud, annál könnyebben fogja tudni kezelni a helyzetet.
  • Ossza meg észrevételeit, ha bármilyen változást tapasztal gyermeke állapotában!
  • Kövessen el mindent, hogy elegendő anyateje legyen! Az anyatej értékes proteineket tartalmaz, melyek segítenek a fertőzések legyőzésében, és elősegítik a növekedést. Noha a koraszülöttek eleinte képtelenek szopni, vagy cumisüvegből táplálkozni, ha lefagyasztja az anyatejet, a gyermek később, mikor már kellően megerősödött megkaphatja azt. Szülés után a lehető leghamarabb kezdje el a fejést! Az első napokban legalább három óránként fejjen! Mikor a tejtermelés már rendesen beindult, legalább naponta nyolcszor fejje le az anyatejet.
  • Tanulja meg etetni, pelenkázni és megnyugtatni gyermekét! Beszéljen hozzá szeretetteljes hangnemben, s ha a gyermek elég erős hozzá, ringassa őt a karjában. tegye a babát a mellkasára, hogy érezze a testközelséget. Fordítsa a baba fejét úgy, hogy a füle az Ön szíve fölött legyen. Így újból ismerős hangokat hallhat, mely megnyugtatólag hat rá. Ha bármiben bizonytalan, kérje a baba gondozóinak segítségét.

Gondoljon önmagára is

Természetes, hogy ilyenkor minden erejével a gyermekére koncentrál, ám ne feledje, hogy Önnek is különleges gondozásra van szüksége. Ha Ön kipihent, és testileg-lelkileg rendben van, akkor sokkal több energiája marad a baba ellátására is.

  • Pihenjen sokat! Több időbe telhet a szülésből való felépülés, mint gondolná. táplálkozzon egészségesen és pihenjen, amennyit csak tud. Amennyiben az orvos engedélyezi, elkezdhet tornázni. Akár a kórház folyosóján vagy kertjében végzett rövid séták is segíthetnek a hangulata javításában.
  • Fogadja el a saját érzelmeit! Teljesen normális, ha egyszerre érez örömet, izgalmat, aggodalmat, szomorúságot, mérget, frusztrációt. Ne feledje, hogy noha Ön és házastársa különbözőképp reagálhat az Önöket ért stresszre, mindketten a legjobbat szeretnék gyermeküknek. Mindkettejüknek szüksége van a másik támogatására, elfogadására, megértésére.
  • Fogadja el mások segítségét! Gyermekének szüksége van Önre, de fontos, hogy tudjon időt szakítani Önmagára és a család többi tagjára is. Ehhez fogadja el a barátai és szerettei segítségét a nagyobb gyermek(ek) gondozását illetően, a főzésben, takarításban, vagy egyéb háztartási munkában. Tudassa velük, miben lennének az Ön legnagyobb segítségére.
  • Vezessen naplót! Jegyezzen fel mindent a gyermek fejlődéséről, az Ön gondolatairól, érzéseiről.
  • Keressen sorstársakat! Csatlakozzon koraszülöttek szüleit támogató klubhoz, vagy keressen ezzel foglalkozó internetes portált. Amennyiben úgy érzi, depressziós és nem tud megbirkózni az Önre szakadt új felelősséggel, kérje szakember segítségét.

A baba hazavitele a kórházból

Mikor eljön a baba hazavitelének időpontja, egyszerre érezhet megkönnyebbülést, örömet és aggodalmat. A kórházban töltött napok, hetek, hónapok után, talán rémisztő lehet megválni a gyermeket eddig ápoló, gondozó csapattól.

Mielőtt elhagyják a kórházat, tegyen még egy utolsó kört a koraszülött részlegen, hogy megbizonyosodjon róla, tényleg tökéletesen el tudja látni a babát. Különösen fontos ez, ha otthon is szükséges egyes műszerek használata (pl. oxigén kiegészítés). Tegyen fel minden olyan kérdést, ami felmerül Önben! Semmi sem butaság vagy lényegtelen, ha a gyermekéről van szó! Beszélje meg a következő kontroll időpontját, illetve azt is, kit és milyen számon hívhat, ha időközben bármi további kérdése adódna.

Mindig emlékezni fog azokra az időkre, melyet gyermeke a kórházban töltött. Itt az ideje, hogy elkezdjék az otthoni emlékeket gyűjteni!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.