Terhességi tünetek vetélés után

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

A téma cikkei

7/1 Mit kell tudni a vetélésről?
7/2 A vetélések típusai
7/3 A fenyegető vetélés
7/4 A vetélés okai, hajlamosító tényezői
7/5 Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül is?
7/6 Vetélés utáni komplikációk
7/7 Terhességi tünetek vetélés után

Tünetek

A vetélés a terhesség elvesztését jelenti betöltött 24. terhességi hét előtt. Körülbelül a terhességek 10-20 százaléka végződik vetéléssel, leggyakrabban a 12. hét előtt. Minden vetélés más, hiszen többféle kiváltó oka, lefolyása lehet, így a vetélés utáni időszak is nagymértékben különbözhet. Gyakran tapasztalhatják a betegek, hogy a terhességre jellemző tünetek, eltérések vetélést követően nem szűnnek meg. Ilyen tünetek lehetnek az alábbiak:

  • duzzadt, érzékeny emlők, sötétebb emlőbimbókkal, időnként tejelválasztás is jelentkezhet
  • reggeli rosszullétek, hányinger, hányás, bizonyos megszokott ételektől való undor, és szokatlan táplálékok fogyasztása
  • puffadás, megnövekedett hasi körfogat
  • fáradtság, hangulatingadozások
  • szédülés, gyakori vizelés

Általánosságban elmondható, hogy minél korábbi terhességi héten következik be a vetélés, annál kevésbé jellemzőek a panaszok, és annál hamarabb megszűnnek, de ez nem minden esetben történik így. Szélsőséges esetekben, későbbi terhességi héten történt vetélés után egyes nők még magzatmozgásra emlékeztető érzésekről is beszámolnak, amit a hormonális és hangulati változások, az érzelmi bizonytalanság magyarázhat, de pontosan nem ismert ennek a jelenségnek az oka.

Mi lehet a fenti tüneteknek az oka?

A terhesség alatti hormonális változások sok tünetért felelősek, az emésztési zavarok, a bőrtünetek mind miattuk jelentkeznek. Egy vetélés után a terhességre jellemző hormonszintek nem állnak helyre egyik napról a másikra, több nap, de akár több hét is eltelhet, míg a terhesség előtti állapot visszaáll. Minél nagyobb volt a terhesség, annál kifejezettebbek lehetnek ezek a panaszok, és annál több időbe telik, míg megszűnnek. A folyamatot befolyásolhatja a lelkiállapot is, hiszen a jelentkező gyászreakció olyan tüneteket is felerősíthet, amik talán nem is voltak jellemzőek a terhesség alatt. A folyamat természetes jelenség, és néhány héten belül csökkenek a panaszok.

Ez is érdekelheti Mennyi a vetélés esélye a terhesség során? Áttekintés hétről hétre

Meddig tartanak a panaszok?

A korai terhességben jelentkező tünetekért felelős egyik hormon a béta-HCG. A hormon vérben lévő szintje terhességi hétről hétre változik, és emellett egyéni változatosságot is mutat. A szintje nem csökken le egyik napról a másikra, így az is érthető, hogy az általa okozott tünetek sem szűnnek meg sajnos azonnal. Általánosságban elmondható, hogy a vetélést követően körülbelül 35 nappal csökken le teljesen a hormon szintje, ez természetesen egy nagyon korai terhességi szakaszban bekövetkezett vetélés esetén sokkal gyorsabb lesz. A legtöbb nőnél 2 hét alatt eltűnik a hormon a szervezetből.

Így elmondhatjuk, hogy a vetélést követően a kellemetlen, terhességre utaló jelek leggyakrabban 2 hét alatt megszűnnek, néha azonban ennél tovább is tarthat a folyamat. Nagyobb terhesség elvesztése esetén például a tejelválasztás beindulását gyógyszeresen szoktuk meggátolni. Amennyiben a panaszok nem szűnnek vagy szokatlan tünetek jelentkeznek, mindenképpen javasolt az orvosi segítség keresése, hiszen kóros gyászreakció is állhat a háttérben, és szükség lehet a gyógyuláshoz pszichológus bevonására is.

Kapcsolódó A magzat elvesztésének pszichés hatásai - Ne féljen segítséget kérni!

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Mit kell tudni a vetélésről?

Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Vetélés
A hivatalos orvosi megnevezése a spontán vetélés. Magyarországon vetélésnek hívjuk a terhesség betöltött 24. hete előtti megszakadását, amikor 500 gramm súly alatti, életjelenséget nem mutató magzat születik.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.