A vetélés 5 leggyakoribb oka

Szerző: Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz
Ildikó, nőgyógyász, endokrinológus

A terhesség első 12 hetében a vetélés kockázata viszonylag magas, sokan ezért nem is jelentik be ez előtt a tágabb környezetnek a babavárás tényét. Természetesen a magzat elvesztése igencsak megviseli mind a nőt, mind a férfit, és ilyenkor mindenki a miértekre keresi a választ.

Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa a leggyakoribb nőgyógyászati és hormonális okokat sorolja fel, melyek a vetéléshez vezethettek.

Amikor a terhességnek egyszer csak vége szakad

Spontán vetélésről akkor beszélünk, amikor a terhesség a 24. hét előtt valamilyen oknál fogva, spontán megszakad. Ez leggyakrabban az első trimeszterben szokott megtörténni - statisztikák szerint a kezdődő terhességek közel egynegyede így végződik, és sokszor olyannyira korán, hogy a kismama még csak nem is tudott az állapotáról.

A vetélés jelei a vérzés és a hasi görcsök, mely során a méhszáj fokozatosan kinyílik. Attól függően, hogy a spontán vetélés során teljesen kiürül-e a méh, vagy sem, szükség lehet műszeres befejezésre. Ha teljes mértékben nem tud kiürülni és összehúzódni, akkor szükséges műtéti úton is beavatkozni.

A vetélések egy részének hátterére soha nem derül fény - ekkor nagy valószínűséggel kromoszóma-rendellenesség miatt következett be (idősebb korban igen gyakori) ám van, hogy alapos utánajárással kideríthető az ok.

Progeszteronhiány

A progeszteronhiány igen gyakori állapot, mely teherbe esési nehézségeket és korai vetélést eredményezhet. A progeszteron ugyanis igen fontos hormon, mely – többek között – segíti a tökéletes beágyazódást. Minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb eséllyel következik be vetélés. Már a várandósság előtt is lehetnek tünetei – pl. menstruáció előtti barnás folyás, elhúzódó vérzés –, így már ekkor el lehet kezdeni a kezelést. Természetesen, ha a terhesség során derül fény az állapotra fenyegető vetélés miatt (vérzés, görcsök), akkor mihamarabb progeszteronpótlásra van szükség, csakúgy, mint a tervezési időszakban (a ciklus második felében).

Az orvos válaszol A progeszteronhiány és a vetélés összefüggése

Pajzsmirigyzavar

Akár pajzsmirigy-alulműködésről, akár -túlműködésről van szó, mindkét állapot nagyban befolyásolja mind a teherbe esést, mind a várandósságot. A szerv rendellenes hormontermelése ugyanis negatívan hat a menstruációs ciklusra, a peteérésre, a megfelelő beágyazódásra és a magzat egészséges fejlődésére. Ráadásul a pajzsmirigy-alulműködés gyakran progeszteronhiányt vonz maga után, ami tovább rontja a kihordási esélyéket. Az esetek többségében pajzsmirigyzavar esetén a terhesség nem is jön létre, ám ha mégis, akkor fennáll a vetélés és a fejlődési rendellenességek esélye. Éppen ezért érdemes a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzése a várandósság során, hogy szükség esetén az anyuka megfelelő terápiában részesüljön és egészséges gyermeknek adhasson életet.

PCOS

A PCOS során a petefészkekben kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki, és statisztikák szerint ekkor 30-35% is lehet a korai vetélés esélye. Az állapot mögött gyakran komplex hormonzavar áll. A betegség gyakran társul pajzsmirigyzavarral és progeszteronhiánnyal, ami még inkább rontja a kilátásokat. Sajnos kezeletlen esetben nemcsak vetélést okozhat, de ekkor nagyobb eséllyel alakul ki a várandósság során magas vérnyomás és cukorbetegség is. A PCOS ultrahangos vizsgálattal és vérvétellel állapítható meg, és kezelésében nagy szerepe van a speciális, személyre szabott diétának, a rendszeres mozgásnak és szükség esetén a gyógyszeres kezelésnek.

Fertőzések

Várandósság során a hüvely pH-ja megváltozik, és ezért a kismama lényegesen fogékonyabbá válik különböző fertőzésekre. Amennyiben az anyuka figyel a tünetekre (égő, viszkető érzés, megváltozott hüvelyi folyás), és mihamarabb felkeresi a kezelőorvosát, akkor nagy eséllyel megelőzhető a baj. Ellenkező esetben a felszálló fertőzés a méhet és a burkot is elérheti, és vetélés – később koraszülés – következhet be. A terhes nőknek ezért fokozottan kell ügyelniük az intim higiéniára, és már a legapróbb tünetnél orvoshoz kell fordulniuk!

További okok a vetélések hátterében

  • véralvadási zavar (trombofília, antifoszfolipid szindróma)
  • anatómiai okok (pl. méhsövény, méh rendellenességei, gyenge méhszáj)
  • autoimmun betegségek (pl. szisztémás lupus)
  • mióma
  • cukorbetegség
  • ismeretlen eredetű (ez a leggyakoribb eset)

Olvasson tovább! A vetélés okai, hajlamosító tényezői

Olvasson tovább! Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül is?

dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológusNőgyógyászati Központ
Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Módosítva: 2017.04.10 07:38, Megjelenés: 2017.04.10 07:38

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

Babavárás hétről hétre

Babavárás hétről hétre

Kalkulátorunk segítségével folyamatosan nyomon követheted várandósságod.

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül...

A vetélések döntő többségében az első tünet a vérzés és az alhasi görcs szokott lenni. Azonban nem mindig jelentkeznek panaszok, vagy egészen más...

Mit kell tudni a vetélésről?

A hivatalos orvosi megnevezése a spontán vetélés. Magyarországon vetélésnek hívjuk a terhesség betöltött 24. hete előtti megszakadását, amikor 500...

Vetélés utáni komplikációk

Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki...

A fenyegető vetélés

Ahogyan egy korábbi cikkünkben is említettük, a vetélés egyik fő típusa a fenyegető vetélés, amikor hüvelyi vérzés és alhasi görcsök jelentkeznek,...

A vetélés okai, hajlamosító tényezői...

Az esetek döntő többségében nem derül ki, mi is volt egy vetélés pontos oka. Különösen igaz ez a korai terhességben bekövetkező első vetélés esetén....

A vetélések típusai

A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az 500...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó