Hepatitis B-fertőzés és a szoptatás

Dr. Szimuly Bernadett
szerző: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

A világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a hepatitis B akár várandós édesanyákat is megtámadhat. Ebben az esetben méhükben hordott gyermekük is veszélyeztetett, azonban megfelelő védőoltással és orvosi közbeavatkozással a súlyosabb következmények elkerülhetőek.

A hepatitis B vírus a fertőző májgyulladás egyik kórokozója. Parenteralis úton terjed, vagyis például fertőzött tűszúrással, vérkészítményekkel, szexuális kontaktussal. A fertőzés nagy arányban tünetmentesen zajlik, így a fertőzött személyek jelentős százaléka nem tud betegségéről, ami megnöveli a kórokozó továbbadásának veszélyét.

A fertőzés tünetei közé tartoznak: a kezdeti stádiumban hőemelkedés, rossz közérzet, émelygés, hasmenés. Később jelenhet meg a máj érintettségét jelző sárgaság, a vizelet sötétté válik. Természetesen a fertőzést laboreredmények is jelzik, utalnak a betegség súlyosságára is.

Májgyulladásos betegek táplálkozása

A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak. Májgyulladásos betegek táplálkozása

A későbbiekben, ha a fertőzés aktivitása nagy, létrejöhet májzsugorodás, ennek talaján pedig kialakulhat a máj rosszindulatú daganata is. A hepatitis B diagnosztikájában a klinikai tüneteken túl segítséget jelentenek bizonyos vírus-antigének, illetve az ezek ellen termelődött antitestek. Magyarországon a terhesek hepatitis B vírussal való fertőzöttségének vizsgálata a rutin terhesgondozás része, a 16. héten végzik.

Az újszülött védelmében

Amennyiben az eredmény pozitív (vagyis az anya hordozza a vírust), abban az esetben a szülés után az újszülött oltása szükséges. Mivel a magzat leggyakrabban a szülés során fertőződik, a vírus terhesség alatti átadása igen ritka. Az újszülött a szülés után 12 órán belül hepatitis B ellen védő immunoglobulint kap, majd egy héten belül védőoltásban részesül. Ezt később ismételni szükséges. A baba és az anya elkülönítésére nincs szükség.

A szoptatásnak sincsen akadálya abban az esetben, ha az újszülött megkapta a szükséges oltásokat. Ezzel kapcsolatban történtek vizsgálatok, amelyek megerősítették azt, hogy a szoptatás nem növeli a baba fertőződésének valószínűségét, emiatt ezeket az újszülötteket sem szabad megfosztani az anyatej jótékony hatásától.

Ha az anya nem állt gondozás alatt a terhesség során, vagy nem tudja igazolni, hogy nem vírushordozó, az újszülött oltását a szülés után el kell kezdeni.

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.