A mellkasi fájdalom okai, avagy mikor szükséges a gyors orvosi segítség?

Szerző: WEBBeteg

A mellkasi fájdalom hátterében sokféle kórkép állhat, melyek között enyhe eltérések, de az életet veszélyeztető állapotok is előfordulnak.

Mellkasi panasz esetén a legfontosabb, hogy megfogalmazzuk, milyen is a fájdalom. Amennyiben orvosi ellátásra kerül a sor, az egészségügyi személyzet is ezt fogja tudakolni először.

A fájdalom lehet:

 • szúró
 • égő
 • nyomó
 • hasító

Fontos a fájdalom helye, amely lehet:

 • a szegycsont mögött
 • a gyomorszáj környékén
 • a torokba, állkapocsba, karba is sugározhat
 • a váll is fájdalmas lehet
 • lapocka-tájon, gerinc-mentén is lehet esetleg érezni

A fájdalommal járó egyéb tüneteknek is van jelentősége:

 • verítékezés
 • nehézlégzés
 • ritmuszavar érzése
 • hányinger, hányás
 • a fájdalom kezdete lehet hirtelen vagy fokozatos
 • összefügghet mozdulattal, étkezéssel is
 • eszméletvesztés kísérheti

A fájdalom időtartama is jellemző lehet a kiváltó okra:

 • tarthat pár másodpercig
 • néhány perctől fél óráig
 • órákig
 • napokig változó erősséggel

Mikor van szükség gyors orvosi ellátásra?

1. A hirtelen kezdődő, erős, nem szűnő, nyomó jellegű, verítékezéssel, légszomjjal, gyengeséggel, esetleg eszméletvesztéssel járó fájdalom esetén a szívroham lehetősége is felmerül, ezért mentőt kell hívni.

Angina pectoris: A mellkasi fájdalom


Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet. Angina pectoris: A mellkasi fájdalom>>

Amennyiben koszorúér-szűkület vagy elzáródás okozza a fájdalmat, a vérellátási zavar miatt oxigénhiányos állapot alakul ki a szívizomzatban. Ilyenkor az átmeneti vérellátási zavar hatására anginás roham alakulhat ki, mely néhány perc alatt elmúlhat. Ez mellkasi, nyakba sugárzó, esetleg gyomortáji fájdalommal járhat, mely spontán vagy gyógyszer hatására szűnhet. Ha az ér teljesen elzáródik, akkor létrejöhet a szívinfarktus, mely általában nem szűnő erős fájdalommal és kifejezetten rossz közérzettel jár.

Ha terhelésre mellkasi, háti fájdalom jelentkezik, mely a terhelés befejezésével szűnik, kardiológiai kivizsgálás indokolt, mert a panasz lehet egy későbbi infarktus előszele.

2. A nehéz súly emelése közben jelentkező, hirtelen kezdődő, nagyon erős, ütésszerű mellkasi vagy hasi fájdalom lehet a főverőértágulat (aorta aneurysma) megrepedésének a jele is, ami sürgősségi ellátás hiányában végzetes. Azonnal mentőt kell hívni.

3. Az inkább szúró jellegű, légzéssel összefüggő, gyengeséggel, légszomjjal járó fájdalom, melyhez társulhat eszméletvesztés is, szintén sürgős ellátást igényel, mivel tüdőembólia is állhat az ilyen panasz hátterében, de a légmell is járhat hasonló tünetekkel. Tüdőembólia esetén véres köpet is előfordulhat. Mielőbbi orvosi ellátás szükséges.

4. A gyomortáji, a szegycsont alsó szakaszába sugárzó fájdalom – amelyet hányás és rossz közérzet kísérhet – gyomor- és nyelőcső-betegség jele is lehet, de sajnos néha a szívinfarktus is okozhat hasonló tüneteket. Ebben az esetben is indokolt az egészségügyi ellátás sürgős igénybevétele.

Mikor nem kell azonnal orvoshoz rohanni?

 • A napokig tartó, nem túl erős mellkasi, háti fájdalom lehet mozgásszervi eredetű is. A nyak, a háti gerinc betegségei változó erősségű és időtartamú fájdalmakat okozhatnak, amelyek bizonyos mozdulatok hatására általában romlanak.
 • Az övsömörhöz – a bőrön bárányhimlőnél is látható hólyagocskák megjelenése – erős, mozdulattal is összefüggő, kifejezett bőrfájdalom társulhat.
 • A reggelente jelentkező karzsibbadás inkább az éjszakai kényelmetlen fekvés következménye, nem szívbetegségre utal.
 • Lázas állapot mellett kialakult köhögés, légzéssel összefüggő mellkasi fájdalom utalhat tüdő-, vagy mellhártya-gyulladásra. Általában szaporább szívverés kíséri.

Ezen állapotok kivizsgálása és kezelése is szükséges, de általában nem igényelnek azonnali ellátást.

Az orvosi ellátás igénybevételének menete

Enyhébb panasz esetén a családorvost kell felkeresni rendelési időben, amennyiben szabadságon van, a helyettese is köteles ellátni a betegeket.

Mérsékeltebb panasz esetén érdemes az ügyeletet felhívni, a panasz jellegétől függően ügyeletes orvost vagy mentőt küldenek.

Egyértelműen súlyos állapotban mentőt kell hívni, a bemutatkozást követően el kell mondani a beteg adatait, a tünetek jellegét, és a címet.

Az ellátás megkezdéséig érdemes előkészíteni a korábbi betegségekről szóló dokumentációt és a szedett gyógyszerek listáját.

A Bayer Hungária Kft. által támogatott tartalom.

(WEBBeteg)

Módosítva: 2013.07.08 20:11, Megjelenés: 2013.07.08 20:11

CIKKAJÁNLÓ

 Szájbetegség

Szájbetegség

A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

12 szívtünet, amit nem szabad figyelmen...

A szívünket érintő panaszokkal érdemes időben cselekednünk. Lássuk, mely esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni.

Az E-vitamin segít megelőzni a szívizmok...

Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásában, ennél lényegesen több jó hatása...

Az infarktusos betegek gyógyszerszedését...

A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve...

Szívproblémák az ünnepek alatt

A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben, és...

A szívrohamot túlélők félnek a szextől...

A szívrohamot túlélők általában kerülik a szexet, mert attól tartanak, hogy az megöli őket – állítják amerikai kutatók.

Női szívinfarktus: mások is lehetnek a...

A szívinfarktus jelentkezhet nők esetében is mellkasi szorító fájdalommal, de a női szívinfarktus tünetei mások is lehetnek, mint a férfiaknál tapasztalt,...

Szívroham esetén Ön tudna segíteni?

Testnevelés óra közben halt meg szerdán egy fiú Kiskunfélegyházán a Közgazdasági Szakközépiskolában.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó