Szívelégtelenség esetén is hatásosak az omega-3-zsírsavak

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

Az omega-3-zsírsavakkal kapcsolatosan megjelent egyre több kedvező eredmény miatt elképzelhető, hogy több szív-és érrendszeri betegség megelőzéséről és kezeléséről szóló irányelvet is átdolgoznak a kardiológiai fórumok.

Gyakran hallhatunk vagy olvashatunk arról, hogy jót tesz az egészségünknek, ha étrendünkbe omega-3-zsírsavakat tartalmazó ételeket is beiktatunk. Néhány kiragadott példa a teljesség igénye nélkül: csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának veszélyét, néhány beszámoló szerint enyhíthetik a reumás eredetű fájdalmakat, és egyes neuro-pszichiátriai kórképekben is hatásosnak bizonyult.

A legnagyobb figyelmet azonban a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak kedvező szív- és érrendszeri hatásai kapnak, különösen a szív- és érrendszeri betegségek és az ezekből eredő halálozás tekintetében kirívóan rossz helyzetben lévő országokban - így hazánkban is.

Az többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak kardiovaszkuláris hatásaival kapcsolatosan már több nagy vizsgálat is foglalkozott. 2008. őszén jelent meg a GISSI nevű olasz csoport legújabb tanulmánya. A vizsgálatban a szerzők szívelégtelenségben szenvedő betegeken vizsgálták a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak hatását 326 kardiológiai és 31 általános belgyógyászati központ bevonásával. A vizsgálat mindenben megfelelt a korszerű módszertani követelményeknek.

A placebót kapott csoportban a megfigyelés teljes időtartama alatt összesen 1014 beteg (29,1%) halt meg, míg a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavakat szedők közül 955-en (27,3%). Az omega-3-zsírsavakat szedők csoportjára nézve ez statisztikai elemzés során 9 százalékos relatív rizikócsökkenést jelent. A placebócsoportban 2053 páciens (59%) halálozott el vagy került kórházba valamilyen szív- és érrendszeri betegség miatt, ugyanekkor az omega-3-zsírsavakat szedők között ez 1981 beteggel (56,7%) esett meg, amely 8 százalékos relatív rizikócsökkenésnek felel meg.

A tanulmány alapján ezek tehát szemléletesen azt jelentik, hogy 3,9 éven át 56 krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteget kellett ahhoz kezelni, hogy egy halálesetet megelőzzenek, illetve 44 beteget ahhoz, hogy egy szív-és érrendszeri okból bekövetkező halálesetet vagy kórházba kerülést elkerüljenek.

Ritka a mellékhatás

A fentiek mellett fontos megemlíteni, hogy az omega-3-zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kiemelkedően jól tolerálták a tanulmányba bevont betegek. Gyógyszermellékhatás miatt mindössze 102 betegnél kellett abbahagyni a hatóanyagot tartalmazó kapszulák szedését, míg ugyanez a placebócsoport esetén 104 alkalommal vált szükségessé.

A vizsgálat eredményei a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szembeni hatékonyságát erősítik meg egy újabb oldalról.

"A precízen kivitelezett GISSI-HF tanulmány igazolta a többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak biztonságosságát és hatékonyságát. Ezáltal bizonyítékot szolgáltatott az irányelveket szerkesztő bizottságoknak, hogy ezzel a kezeléssel egészítsék ki a szívelégtelenség már bevezetett terápiás ajánlásait" - jegyezte meg az Európai Kardiológusok Társaságának szimpóziumán Clemens Von Schacky, a Müncheni Egyetem professzora.

Dr. Horváth Balázs, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Felhasznált irodalom: Lancet 2008; 372: 1223-30

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.