Magasvérnyomás-betegségem van?

szerző: Dr. Vágány Dénes
frissítve:

A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45 százalékát érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

A hipertónia diagnózisa felállítható többszöri ambuláns vérnyomás-meghatározás, 24 órás vérnyomás-monitorozás vagy otthoni vérnyomás-monitorozás révén egyaránt. Az aktuálisan érvényben lévő irányelv szerint 140 Hgmm feletti szisztolés és 90 Hgmm feletti diasztolés rendelői vérnyomás értékek esetén beszélünk magasvérnyomás-betegségről.

Hogyan mérjük helyesen a vérnyomásunkat?

A helyes otthoni vérnyomás-monitorozás megfelelő információt ad és segítséget nyújt orvosunk számára a diagnózis felállításában és a kezelési stratégia kiválasztásában.

A vérnyomást a felkaron mérjük, az egyéb (csuklón vagy ujjon) mérőeszközök használata nem javasolt. A vérnyomásmérés előtt legalább 5 perccel helyezkedjünk el egy csendes szobában hátunkat és karunkat megtámasztva. Reggel és este végezzük a méréseket 1-2 perc különbséggel. Magasvérnyomás-betegség áll fenn, ha 3-6 nap során regisztrált összes mérési eredmény átlagai alapján a szisztolés érték 135 Hgmm feletti és/vagy a diasztolés érték 85 Hgmm feletti.

Milyen lehetőségek vannak a hipertónia kezelésében?

A hipertónia megfelelő kezelése javítja a túlélést és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a szívelégtelenség és a stroke kialakulásának kockázatát.

Minden esetben javasolt, életmódra vonatkozó javaslatok:

  • Fizikai aktivitás: legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc intenzív testmozgás hetente
  • Dohányzás abbahagyása
  • Mediterrán étrend, ≥200 g gyümölcs, ≥200 g zöldség, teljes kiőrlésű liszttermékek, magvak, 30-45 g rost, <5g só/nap, heti 1-2x hal, alkohol <20 g/nap férfiaknál és <10 g/nap nőknél
  • Ideális testsúly: BMI 20-25 kg/m2, derékkörfogat <80-88 cm nőknél, 90-102 cm férfiaknál

Elengedhetetlen az alapbetegség kezelése is

Ha valamilyen alapbetegség áll a hipertónia hátterében, a kiváltó ok megkeresése és kezelése (például alvási apnoe szindróma, vesebetegség, endokrinológiai betegségek) alapvető.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés szükségességét, a gyógyszerkombinációk alkalmazását a kezelőorvos mérlegeli a célvérnyomásértékek elérését szem előtt tartva.

További szükséges vizsgálatok

A magasvérnyomás-betegség diagnózisában, a hipertóniához kapcsolódó célszervkárosodások felmérésében a kardiológiai szakvizsgálat keretén belül elvégzett nyugalmi 12 elvezetéses EKG, szívultrahang és holter-EKG vizsgálatok nélkülözhetetlenek.

(Szerző: Dr. Vágány Dénes kardiológus, Oktogon Medical)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.