Orrbitális szépséghibák

szerző: Dr. Varga Klára
megjelent:

Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi idő áll rendelkezésünkre, hogy másokban megszülessen az első benyomás rólunk, mely mind a magán- mind az üzleti kapcsolatokban kulcsfontosságú. A fizikai megjelenés, a külcsín, amit látunk - legyen szó akár üzleti megbeszélésről, állásinterjúról vagy randiról - véleményalkotásunkat nagymértékben befolyásolja.

Minden embernek van olyan testrésze, amit nem szeret magában, amit igyekszik elrejteni a mások elől. Míg a testünkön lévő kisebb- nagyobb esztétikai hibákat ruházattal, előnyös öltözködéssel elfedhetjük, bizonyos mértékben még korrigálhatjuk is, addig az orrunkat - ami bizony a legjobban „kilóg” az arcunkból - nem takargathatjuk semmivel, hacsak nem cirkuszi bohócként nevettetünk.

Tudta-e?

Az ókori görög és római időkben a hosszú, egyenes orr például erőt és hatalmat jelképezett, mintegy a státusz „testet öltött” szimbólumaként.

Annak ellenére, hogy az orr átalakítása az egyik legbonyolultabb a szépészeti operációk között, a mellplasztika után a második leggyakrabban kért plasztikai műtét világszerte.„Részben annak köszönhető, hogy az orrplasztika műtéti technikája ma már olyan szintre fejlődött, hogy minden szükséges beavatkozás nagy biztonsággal elvégezhető. Segítségével belülről is lehet az orrot korrigálni, így külső hegek nem keletkeznek az orrplasztika során. Nyitott műtét után is csak az alsó részen marad észrevehetetlen, apró heg” – magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül- orr- gégész szakorvos.

Orrunk alapvető formája a pubertás korban alakul ki, a nőknél 15- 17, férfiaknál 17- 19 éves kor körül nyeri el végleges formáját. Később a gravitáció és a kollagéntermelés csökkenésének hatására kissé megnyúlik, és a végén lefelé konyulhat. Ezért ha valakin fiatalító műtétet hajtanak végre, ez a terület sem szokott kimaradni. „Az orr és a koponya között arányosság áll fenn. A harmónia könnyen felborulhat és az egyén számára nagyon zavaró lehet, ha az orr születési rendellenesség vagy baleset folytán nem a megfelelő arányosságot mutatja az arcon: baleset következtében eltört orrcsont, erős orrsövényferdülés, mely az esztétikai problémákon túl légzési nehézséget is okozhat, de még egy orrháti púp is komolyan ronthat a harmonikus összképen. A „kelleténél” szélesebb, horgas, íves, lógó vagy hosszú orról, illetve az orrcsúcs alaki elváltozásairól (ferde vagy lapos orr)már ne is beszéljünk!” - hangsúlyozza Varga doktornő.

A plasztikai sebésznek minden esetben az összhatást kell figyelembe vennie orrműtét előtt, a szaglószerv esztétikus kinézete ugyanis nagymértékben függ a közvetlen környezettől - pl. a szemtől és a szemöldöktől, a homloktól, a felső ajaktól -, egyszóval magától az arctól. A női és a férfi orr esztétikai megítélése is különbözik. Egy kicsi orr például kifejezetten vonzó lehet egy nőn, férfin viszont annál kevésbé. Egy férfi „jó képű” lehet akkor is, ha az orrának erőteljes konvex (tehát kifelé és lefelé irányuló) görbülete van, egy nő esetében viszont már furának hat egy ilyen görbület. Éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást egy sebész számára, eldönteni, megtervezni, milyen archoz milyen orr illik

„Bármilyen alakú is legyen egy ember arca, az orr szélessége mindig akkora, hogy illeszkedjen az adott formához. Valódi szélesítést általában akkor szoktunk végezni, ha valamilyen baleset miatt van rá szükség, vagy éppen egy előző műtét során túlságosan elvékonyították az orrcsontot vagy a porcot. Ilyenkor gyakran a fül- vagy a bordaporcból veszünk ki egy kis darabot, és azt használjuk fel a korrekcióra, ez ugyanis tökéletesen beépül a szövetek közé, szemben a mesterséges anyagokból készült implantátummal. Magyarországon mindössze néhányan foglalkozunk rekonstrukciós orrműtétekkel, némelyik páciens - önhibáján kívül kialakult - problémája komoly szakmai kihívást jelent számunkra. Egy műtéttel lenne ideális elérni a vágyott orrformát, ha már egy korábbi, kevésbé sikeres plasztikai műtét eredményét kell helyrehozni egy második vagy harmadik operációval, az jelentősen ront a beteg esélyein” - árulja el a doktornő.

Bár már szinte minden testrészünkbe lehet rakatni különböző protéziseket, az orrba mégsem ajánlatos hasonlóval próbálkozni, a mesterséges anyagból készült implantátumok ugyanis az esetek nagy részében kilökődnek az orrból.

(Szerző: Dr. Varga Klára plasztikai sebész)

Cikkajánló

Szőrtüszőgyulladás
Szőrtüszőgyulladás

Hogyan tudjuk megelőzni és orvosolni?

Fogászat
Fogászat

A leggyakoribb fogászati kérdések.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.