Számítógépesjáték-szenvedély és más internetfüggőségek

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Az internet és a számítógép-használat mára teljesen beépült a társadalomba, és jobban megváltoztatta az életünket, mint bármely más technológiai újítás. Ennek ellenére viszonylag keveset tudunk az internetfüggőség pszichológiai működésre, mentális egészségre és általános jólétre gyakorolt hatásairól.

Sokak szerint az interneten való böngészés viszonylag ártalmatlan, de vannak olyanok, akik már annyi időt töltenek a számítógéppel vagy az internettel, hogy az már megzavarja mindennapi életüket, életvitelüket. Ha egy cselekvés vagy vágy akadályozóvá válik, és elsőbbséget élvez az ember életének olyan fontos aspektusaival szemben, mint például a kapcsolatok, a munka vagy az iskola, akkor az függőségnek minősülhet.

Ennek a fajta szenvedélybetegségnek a veszélye éppen abban rejlik, hogy egy társadalmilag elfogadott eszközről van szó, amit mindannyian használunk, így nem vagy csak jóval nehezebben tűnik fel, ha környezetünkben valaki ezektől függővé válik. Emiatt az irányukban megnyilvánuló társadalmi tolerancia is felülmúlja az egyéb addikciókét, sem a beteg, sem a környezete nem tekinti az ilyen viselkedésformát problémásnak, bár ezek a „modern” addikciók is magukon viselik a „klasszikus” addikció minden jellemzőjét.

Dióhéjban az internetfüggőségről

Az internetfüggőség létezése sokáig vita tárgya volt, de mostanra a probléma léte már elfogadottá vált, bár még nem szerepel a Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvének (általános nevén DSM-5) legújabb kiadásában. A netfüggőség igen összetett jelenség. Mint sok más függőség, általában hobbiként vagy munkahelyi feladat részeként indul. A probléma sajátossága, hogy az internet virtuális világa másfajta, sok tekintetben összetettebb élményekkel látja el a „rabját”, mint az egyéb függőségek tárgyai.

Továbbá az internet nyújtotta speciális kapcsolatteremtési lehetőségnek következménye, hogy az anonimitás mögé bújva tetszőlegesen alakítható ki másban az önmagunkról létrejövő kép. Például a fórumok és a chatszobák világában a való életben meg nem élhető tulajdonságokkal ruházhatja fel önmagát, akinek ez a célja. Ez az idealizált személyiség és online elismertsége válhat pl. addikció tárgyává.

Az internetfüggő is szenvedhet megvonási tünetektől (pl. számítógépe elromlása esetén), tudatában van tevékenysége káros voltának, de többnyire kudarcba fulladnak a nethasználat kontrollálására tett kísérletei. Az ilyen személy gyakran menekül valós problémái elől az internet jelentette világba.

Azok a szakemberek, akik felismerik az internetfüggőséget, sokszor a kényszerbetegségek közé, vagy az impulzuskontroll-zavarok közé sorolják az internetfüggőséget, hogy segítsék a kezelést. Az internetfüggőséget kényszeres számítógéphasználatnak, kóros internethasználatnak és internetfüggőségnek is nevezik.

Az internetfüggőség 5 típusa

Az internetfüggőség egy tág fogalom, amely egy sor viselkedést és impulzuskontroll-problémát takar, amik az internettel, a személyi számítógéppel vagy a mobiltechnológiával kapcsolatosak. Bár még nincsenek hivatalosan elfogadott kritériumok az internetfüggőség diagnosztizálására, a kutatók a számítógép- és internetfüggőségek 5 alkategóriáját azonosították.

1. Számítógép- vagy játékfüggőség

A játékfüggőség lényege a játék feletti kontroll folyamatos vagy periodikusan jelentkező elvesztése. Ez a függőség többnyire, ám nem kizárólag inkább fiatal férfiakra jellemző, és velejárója a kockázatmegítélés zavara.

A késztetésnek az érintettek csak nehezen tudnak ellenállni, és több hónapos vagy éves "józanság" után is visszaeshetnek. A játékfüggőség gyakran társul depresszióval, vagy akár alkohol- és drogfüggőséggel és nem ritka az öngyilkossági kísérlet társulása sem.

Fontos tudni! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

Az internetfüggőség meghatározásának része tehát a játékszenvedély, és a két probléma sok hasonló vonást mutat. A számítógép-függőség alatt sokan valójában magát a számítógépesjáték-függőséget értik, ami olyan online és offline tevékenységeket foglal magában, amelyeket számítógéppel lehet végezni. Ahogy a számítógépek egyre szélesebb körben elérhetővé váltak, játékokat is programoztak a szoftverükbe. A kutatók hamar rájöttek, hogy bizonyos körülmények között komolyabb, akár gazdasági problémát is jelenthet, ha valaki megszállott játékossá válik, nem is beszélve a szociális kapcsolatok beszűküléséről, elmagányosodásról és következményesen a mentális egészségre gyakorolt káros hatásairól.

2. Cybersex-függőség

A kiberszex-függőség szintén az internetfüggőség egy fajtája, mely magában foglalja az online pornográfiát, a szexchatet és felnőtt webkamera szolgáltatásoktól való függőséget. Ezen szolgáltatások bármelyikének megszállottsága káros lehet a valódi szexuális, romantikus vagy intim kapcsolatok kialakítására. A cybersex-függőségben szenvedők számára is számos addiktológiai kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ha ön hasonló problémában szenved, érdemes felkeresnie egy addiktológus szakorvost, vagy esetleg egy addiktológiai konzultánst.

Ez is érdekelheti! Szexfüggőség, hiperszexualitás, kényszeres szexuális viselkedés

3. „Netes kényszerek”

A netes kényszerek olyan interaktív online tevékenységekre vonatkoznak, amelyeknek a túlzásba vitele rendkívül káros lehet. Ilyenek például az online szerencsejáték, a túlzásba vitt online részvényekkel való kereskedés, az online aukciók (például az eBay) kényszeres nézegetése, és a kényszeres online vásárlás. Ezek a szokások káros hatással lehetnek a pénzügyi stabilitásra, és megzavarhatják a munkával kapcsolatos feladatokat is. A túlzott összegek elköltése vagy elvesztése stresszt okozhat a társas kapcsolatokban is. Az azonnali és egyszerű internetes hozzáférés az online kaszinókhoz és üzletekhez azoknál, akik már hajlamosak a szerencsejáték- vagy költésfüggőségre, felerősítheti a panaszokat.

4. Cyber vagy online kapcsolati függőség

A kiber- vagy online-kapcsolat-függők olyannyira elmélyülnek az online kapcsolatkeresésben és -fenntartásban, hogy gyakran elfelejtik és elhanyagolják a valós családot és barátokat. Az online kapcsolatok általában csevegőszobákban vagy különböző közösségi oldalakon jönnek létre, de bárhol létrejöhetnek, ahol online kapcsolatba lépünk emberekkel. Az online kapcsolatokat ápoló emberek gyakran úgy teszik ezt, hogy eltitkolják valódi identitásukat és megjelenésüket.

Az online kapcsolatfüggők szociális készségei gyakran korlátozottak, és irreális elvárásokat támaszthatnak a személyes interakciókkal kapcsolatban. Ez sokszor ahhoz vezet, hogy nem tudnak valós kapcsolatokat létesíteni, ami viszont még jobban függővé teszi az egyént a kiberkapcsolataitól. Tanácsadás vagy terápia mindenképpen szükséges ennek a függőségnek a kezelésére és a tartós viselkedési változások biztosítására. Nagyon hasznosak lehetnek a különféle csoportterápiák, például pszichodráma vagy egyéb módszerspecifikus csoportterápiák.

5. Kényszeres információkeresés

Az internet rengeteg adatot és tudást biztosít a felhasználóknak. Egyesek számára a könnyű információkeresés lehetősége kontrollálhatatlan késztetéssé vált az adatok gyűjtésére és rendszerezésére. Egyes esetekben az információkeresés a már meglévő, rögeszmés-kényszeres (OCD-s) hajlamok megnyilvánulása. A kényszeres információszerzés szintén csökkentheti a munka termelékenységét, és potenciálisan a munka megszűnéséhez vezethet. A függőség súlyosságától függően a kezelési lehetőségek a különböző terápiás módoktól – amelyek a kényszeres viselkedés megváltoztatását és a megküzdési stratégiák kidolgozását célozzák – a gyógyszeres kezelésig terjedhetnek.

Az internethasználati zavar jellemzői

2005-ben Dr. Keith W. Beard publikált egy cikket, amelyben 8 jellemzőt javasolt, ami leírja az internethasználati zavart.

Ha az alábbi 8 állítás közül 5 vagy több jellemző az egyénre, akkor az internetfüggőség nagy valószínűséggel diagnosztizálható.

  • Gondolatban állandóan foglalkozik az internettel (az előző online tevékenységére gondol, vagy a következő online munkamenetet tervezgeti).
  • Az elégedettség eléréséhez egyre hosszabb ideig kell használnia az internetet.
  • Sikertelen erőfeszítéseket tett az internethasználat ellenőrzésére, visszaszorítására vagy leállítására.
  • Az eredeti szándékánál tovább maradt online.
  • Nyugtalan, szeszélyes, depressziós vagy ingerlékeny, amikor megpróbálja csökkenteni vagy leállítani az internethasználatot.
  • Egy jelentős kapcsolat, munkahely, tanulmányi vagy karrierlehetőség elvesztését kockáztatta az internethasználat miatt.
  • Hazudott családtagjainak, terapeutájának vagy másoknak, hogy eltitkolja az internettel való érintettségének mértékét.
  • Az internetet használja a problémák elől való menekülés vagy a diszfórikus hangulat (pl. tehetetlenség, bűntudat, szorongás, depresszió) enyhítésére.

Az internetfüggőség hatásai

Az internetfüggőség számos káros hatással lehet az emberre, mind fizikailag, mind érzelmileg. Testi fájdalmak, kéztőalagút-szindróma, álmatlanság, látásproblémák és súlygyarapodás/fogyás csak néhány a fizikai problémák közül, amelyek az internetfüggőség következtében kialakulhatnak. Az érzelmi hatások közé tartozhat a depresszió, a szorongás, a társadalmi elszigeteltség, az agresszió és a hangulati ingadozások, csalás, vagy őszintétlenség megjelenése.

Az internetfüggőség és a mentális betegségek

Egy 2016-os kutatás kimutatta, hogy azok, akiket internetfüggőséggel diagnosztizáltak, sokkal nehezebben tudtak megbirkózni mindennapi tevékenységeikkel, mint a magánélet, háztartásvezetés, a munkával/iskolával kapcsolatos kötelességek, és a való világban való szocializáció kihívásai. Az ilyen típusú függőségekkel küzdő egyének szignifikánsan nagyobb mértékű depressziót és szorongásos tüneteket is mutattak.

Vita folyik arról, hogy a számítógép-, mobiltelefon- vagy online-függőség oka vagy következménye-e egyes mentális egészségügyi problémáknak. Az ADHD tünetei, például az előre tervezés nehézségei, a rossz időgazdálkodás és az átlagosnál magasabb figyelemi impulzivitás, szintén gyakoriak az internetfüggők körében.

Az internetfüggőség kezelése

Nincs olyan konkrét kezelés, amelyet speciálisan az internetfüggőség kezelésére találtak ki. A függőség súlyosságától és az egyén viselkedésétől függően különböző típusú kezelések lehetnek hatékonyak. Ha az élet számos területén problémát okoz az internetfüggőség valamelyik fajtája, érdemes addiktológust, addiktológiai konzultánst felkeresni.

A gyógyszeres és/vagy pszichoterápiát általában beépítik a függőség kezelésébe, hogy az esetlegesen egyidejűleg előforduló rendellenességekkel együtt – mint például a szorongás, a depresszió és/vagy kényszerbetegség – lehessen kezelni.

Ügyeljen arra, hogy ne várjon túl sokáig a probléma megoldása érdekében tett lépésekkel, az idő értékes dolog!

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeutaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Felhasznált irodalom: Internet Addiction (Addiction Center)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.