Mi a közös Bette Davis-ben, Cary Grant-ben és Sharon Stone-ban?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tudja Ön mi a közös Bette Davis-ben, Cary Grant-ben, Sharon Stone-ban azon kívül, hogy híres hollywoodi sztárok? Eláruljuk: mindannyian olyan Oscar-jelöltek vagy győztesek, akik stroke-ban szenvedtek, ami hatalmas károkat okozott nem csak az egészségüknek, de karrierjüknek is.

Az 1927 és 2009 között a legjobb színész díjra jelölt 409 sztár közül 30 (7.3 százalék) kapott stroke-ot, 39 (9.5 százalék) pedig szívinfarktust. Ennek hatására pedig film és TV megjelenésük, mely a betegség előtti három évben átlagosan 100 volt, mintegy 70 százalékkal csökkent az azt követő három évben.

Az orvosok a kutatás eredményétől azt remélik, hogy nagyobb figyelmet kapnak a kardiovaszkuláris betegségek, illetve tudatosodik, hogy milyen fontos az első tünetek jelentkezése után mihamarabb orvoshoz fordulni.

Stroke és az Oscar-jelölés

Szakértők szerint, mióta életük egyre nagyobb nyilvánosság előtt zajlik, a sztárok jelentős része eltitkolja egészségügyi problémáit, mely arra utal, hogy alábecsülik a kardiovaszkuláris betegségek jelentőségét.

A tanulmány többek között az alábbiakat állapította meg:

  • Az Oscar jelöltek átlagos életkora az első stroke alkalmával 67 év
  • A stroke-os sztárok 60 százaléka nő
  • A stroke-os jelöltek 20 százalékánál volt a betegség halálos kimenetelű

Robert J. Adams, a charlestoni Medical University of South Carolina Stroke Center igazgatója reméli, hogy a kutatás felhívja a figyelmet a betegségre.

Reményre ad okot az a tény, hogy a 80-as években, mikor Ronald Reagen-ről kiderült, hogy végbél polipja van, megnőtt a betegséggel kapcsolatos tudatosság és szűrés a lakosság körében.

Agyi katasztrófák és életmód

A szélütés minden formája, az agyvérzés, az agyinfarktus vagy az agyembólia leggyakrabban megelőzhető, vagy időpontja jelentősen későbbre tolható. Az Amerikai Szív Szövetség megelőzési irányelveit a legilletékesebb szakfolyóirat, a Stroke ismertette. Megfelelő életvitellel csökkenthető az agyi katasztrófák kockázata

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.