Késő esti testedzés - Álmatlanságot okoz?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Általában az esti órákban van időnk testedzésre, de sokan úgy vélik, ez álmatlanságot, insomniát okozhat. Hogyan befolyásolja az edzés időpontja az alvási képességet?

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testedzés javítja az insomniában szenvedők álmatlanságát. Azonban az, hogy a testmozgás időpontja miképpen befolyásolja az alvási képességet, nem teljesen egyértelmű.

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>

A legtöbb krónikus álmatlanságban szenvedő ember vérében emelkedett a stressz- hormon szintje, ami arra utal, hogy rendkívül érzékenyek a stresszre.

Minél magasabb a stressz-hormon szintje, annál nehezebb elaludni. A testmozgás növeli eme stressz-hormon szintjét, ám néhány órával a testedzés után ez a szint csökken.

A stressz-hormon szintjének csökkenéséhez szükséges idő a testmozgástól, illetve egyénektől függően változik. Amennyiben gondjai vannak az edzést követő elalvással, próbálja ki az alábbi tippeket:

  • Két héten keresztül eddzen a lefekvéshez közeli időpontban. Reggelente egy 1-10 –ig terjedő skálán értékelje az alvás minőségét.
  • Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?
    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
    Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?>>
    A következő két hétben a reggeli vagy délutáni órákban mozogjon, és továbbra is értékelje az alvásminőségét minden reggel.
  • Minden hét végén adja össze az így kapott pontokat, és ossza el a mozgással töltött napok számával. Így egy átlagos pontszámot kap minden hétre, melyből megállapíthatja, a testmozgás időpontja milyen mértékben hat az Ön alvásminőségére.

Mindez segít meghatározni, hogy melyik napszak a legmegfelelőbb az Ön számára a megfelelő alvás érdekében a testedzéshez.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: mayo; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Módosítva: 2012.04.14 19:37, Megjelenés: 2012.04.14 19:37

CIKKAJÁNLÓ

 Vastagbélrák

Vastagbélrák

Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

Készülj fel a második hullámra!

Készülj fel a második hullámra!

Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.

Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?...

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony...

Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak...

Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek...

Sportolás és hidratálás – Víz és...

Az, hogy mikor és mit igyon a sportoló, az a testmozgás időtartamától és intenzitásától függ.

Miért jó sportolni? - Kutatás

A rendszeres sportolás nem csak a fiatalossá tesz, hanem a testmozgást végzők sejtjei ténylegesen fiatalabbak mindazokénál, akik esetében a távirányító...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó