Pánikbetegség: Lehetséges-e az öngyógyítás?

WEBBeteg
megjelent:

"Szeretném kikérni a tanácsát affelől, hogy ha van elszántság és gyógyulásra való igény, akkor lehet e a pánikbetegséget saját magunk erejéből meggyógyítani? Húsz éves vagyok, és gyógyszereket nem szeretnék szedni!" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Mariann!

Amire Ön gondol, azok a pszichoterápiás lehetőségek. Ezzel általában pszichoterapeuták foglalkoznak (nem mind orvos végzettségű), tehát egy ilyen személyt kéne keresnie a lakóhelyéhez közel. Ugyanis attól függően, hogy az adott terapeuta milyen módszerben jártas, az meghatározza a pszichoterápiás ülések számát, gyakoriságát.

Mivel ez időigényes, ezért valószínűleg csak magánrendelés keretében lesz erre módja. És ezek bizony elszántságot (motivációt) igényelnek. Konkrétan pl. a kognitív-viselkedésterápia nagyon hatékony (melynek része lehet relaxáció vagy légzéskontroll is), ami általában heti gyakoriságú, kb. 15-20 terápiás ülést igényel.

Tulajdonképpen ezt a módszert (gondolkodásmódot) el kell sajátítani, vagyis valakitől meg kell tanulni. Ehhez pedig szükség van valakire, aki ezt megtanítja Önnek ( a terapeuták a képzésük során kb. 2-3 évet szánnak egy-egy módszer elsajátítására).

És tévedés ne essék: a terapeuta "csak" írányít, a gyógyulás valóban a páciensen múlik.

Sok sikert,

WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra pszichiáter

WEBBeteg blogok

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.