A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében

szerző: Dr. Major Adrienne - Belvárosi evészavar műhely
frissítve:

Az evészavarok pszichiátriai zavarok, kezelésükben nélkülözhetetlen a pszichoterápiák valamilyen formája. A felnőttek kezelésében egyéni pszichoterápiáknak (pszichodinamikus, interperszonális, kognitív viselkedésterápia) van legnagyobb szerepük, míg a fiatal evészavaros betegek kezelésében egyéni pszichoterápia akkor jön szóba, ha valamilyen ok miatt nincsen lehetőség családterápiára.

A kognitív-viselkedésterápia egyéni vagy csoportos keretek között végezhető, mely a változást azáltal célozza meg, hogy a beteg problémájának hátterében meghúzódó gondolkodási és viselkedésbeli zavarok azonosítását és korrekcióját kísérli meg.

Az anorexiás betegek számára kidolgozott egyéni kognitív-viselkedésterápia az anorexia mögött meghúzódó téves értelmezések, a kórképet fenntartó hiedelmek és viselkedésminták azonosítását, és helyettük reálisabb helyzetértékelés és viselkedés kialakítását tűzi ki célul.

Íme, egy lista azokról a területekről, amikre a kognitív viselkedésterápia során fókuszálunk az anorexiás betegekkel együttműködve:

Betegségtudat és a gyógyuláshoz való motiváció kialakítása. Az anorexiás beteg betegségtudata sokszor hiányos, az anorexiás betegek az „itt és most”-ra összpontosítanak, és a pillanatnyi „betegségelőnyök” megnehezítik számukra, hogy reálisan lássák a helyzetüket. A motivációs gyakorlatok segítenek átgondolni, hogy mit vesz el a betegektől a betegség hosszú távon, így segítenek a változás iránti motiváció kialakításában.

Önértékelés. Az anorexiás beteg hajlamos azonosítani önértékelését a soványsága fenntartásának eredményességével. A terápia egyik legfontosabb célja, hogy segítsen abban, hogy a beteg újra meghallja, észrevegye azokat a visszajelzéseket, melyek értékességét mutatják az élet számtalan területén.

Azon hiedelmek felismerése és korrekciója, melyek a testképzavar és a súlygyarapodástól való rettegés fenntartásában szerepet játszanak. Az anorexiás betegek kövérnek tartják magukat, miközben mások alakját jól meg tudják ítélni. Az elhízástól való félelem, az elfogyasztott étel befolyásának túlértékelése a súlyukra mind gondolati torzítás következménye.

Azon viselkedésminták felismerése, melyek a zavar fennmaradását, elmélyülését okozzák. Atestsúlymérés gyakran óriási szorongást okoz, ezért igyekeznek azt elkerülni vagy elzárkózni attól, hogy megtudják a testsúlyukat. Fontos, hogy értsék a betegek, hogy ez a viselkedés hozzájárul a zavar fennmaradásához és elkezdjenek lépésről lépésre újra barátkozni a mérleggel.

Hatékony önérvényesítés kialakítása, kellemetlen érzelmek elfogadása. Gyakori jelenség anorexiás betegekben, hogy negatív érzelmeiket nem fogadják el, személyes igényeiknek nem adnak hangot és próbálnak mindenkinek megfelelni.

Olyan gondolkodási minták azonosítása, melyek összefüggésben állnak az anorexia kialakulásával. Az anorexia mögött jellegzetes gondolkodási minták húzódnak meg: az apró részletek előnyben részesítése a nagyobb összefüggésekkel szemben, a tökéletességre törekvés az „elég jó” elfogadása helyett.

A családi, baráti kapcsolatok helyreállítása. Az anorexiás betegek hajlamosak elszigetelődni, egyre jobban távol maradni a társas kapcsolatoktól. A társas kapcsolatok visszaépítése segít a motivációban, az önértékelés helyreállításában. Ez egy fontos viselkedésterápiás beavatkozás.

Hogyan zajlik a terápia?

Az anorexiás betegekkel partneri viszonyban dolgozunk együtt. Lépésről lépésre szoros együttműködésben feltárjuk az összefüggést az evéssel, a súllyal, testképpel, önmagukkal kapcsolatos gondolataik, valamint az evéssel, súlyméréssel, önérvényesítéssel kapcsolatos viselkedésük és a tüneteik között.

Ehhez jelentős segítséget nyújt az ülések közötti egyéni munka: naplózás, levél- vagy esszéírás, vagy valamilyen viselkedésterápiás feladat végrehajtása. Ezen írások közben fontos felismerések születnek, a viselkedésterápiás feladatok elvégzése pedig segít leépíteni a káros, vagy felépíteni a hasznos viselkedésformákat.

További cikkek az anorexia kezeléséről

(Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Belvárosi evészavar műhely - Dr. Túry Ferenc, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.