Az amerikaiak több pszichotróp szert szednek

Független Hírügynökség
megjelent:

Az amerikai tizenévesek háromszor több depresszióellenes vagy élénkítőszert kapnak, mint a német vagy holland kortársaik, állapította meg egy csütörtökön közzétett tanulmány.

A tudományos munka 600 ezer 19 év alatti kezelésére vonatkozó adatot dolgoz fel. Ez a legszélesebb körű összehasonlító tanulmány az ilyen szerek alkalmazásáról ebben a korosztályban.

Antidepresszánsokkal és élénkítőkkel, hiperaktivítást, figyelemhiányt vagy bipoláris zavart (már néven mániás depressziót) szoktak kezelni. Ezek nagyon erős gyógyszerek, és az orvosok körében heves vita folyik arról, hogy szabad-e gyerekeken alkalmazni őket.

A gyógyszerek hívei szerint olyan újonnan felfedezett tünetekről van szó, amelyeket korábban nem ismertek fel, a gyógyszerek ellenzői szerint viszont viselkedészavarokat enyhébb terápiával kellene kezelni.

Az összehasonlító vizsgálat szerint 2000-ben az Egyesült Államokban a gyerekek csaknem 7 százaléka kapott valamilyen pszichotróp szert. Ugyanakkor Hollandiában és Németországban ez az arány csak 2,9 illetve 2 százalék volt.

Az 5 és 9 év közötti korosztályban az amerikai gyerekek több mint 8 százaléka szed ilyen gyógyszereket, ez több mint négyszerese az európai szintnek. Feltételezik, hogy az adatgyűjtés óta az Egyesült Államokban tovább emelkedett a pszichotróp szerek alkalmazása.

Európában tilos a közvetlen gyógyszerreklám

A nagy eltérés okát keresve a tanulmány rámutat, hogy Európában tilos a közvetlenül fogyasztónak címzett gyógyszerreklám, Amerikában viszont szabad. Emellett az Egyesült Államokban egy lakosra több pszichiáter jut, mint Európában, ez is befolyásolja a gyógyszerfelírási szokást.

Szerepet játszhat az is, hogy Európában gyerek számára ritkán írnak fel amphetaminokat vagy más élénkítőszereket. Sőt, a vizsgálat idején Franciaországban egyenesen tilos volt az alkalmazásuk.
A tanulmány a brit székhelyű BioMed Central folyóiratban jelent meg csütörtökön.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.