Gyors és hatékony módszerek a gyermekek orrdugulásának enyhítésére

Szponzorált tartalom
megjelent:

Amikor beköszönt az ősz, majd a tél, szinte nincs is olyan gyermek, aki ne fázna meg, emiatt pedig ne fújná folyamatosan az orrát. Ha támad a nátha, akkor a legtöbb, amit tehetünk, a tünetek enyhítése. De melyek a leginkább hatékony módszerek erre a gyermekek esetében? (x)

Segítség néhány nap alatt

Az orrdugulás azonnali enyhítésére a leghatékonyabb módszer egy megfelelő korú gyermek esetében az orrcsepp, illetve az orrspray. Mindkét módszer hasonlóan működik, a különbség mindössze az érkező segítség formájában, állagában tapasztalható. Az orrcsepp és az orrspray egyaránt gyors és hatékony enyhülést nyújtanak, hiszen hatékonyan segítenek szűkíteni az orrnyálkahártya ereit, hogy könnyebb legyen a lélegzés, így a dugulásnak öt nap alatt szinte minden esetben el kell múlnia. A használat éppen ezért legyen csupán alkalmi, kúraszerű, semmiképp se épüljön be a napi rutinba. Mindkét módszerről itt lehet bővebben tájékozódni: https://www.otrivin.hu/jobb-kozerzet/orrcsepp-vagy-orrsray-mi-a-kulombseg.html.

Házi praktikák – ahogy a nagymamáink csinálták

náthás kislányÉrdemes kipróbálni azokat a házi praktikákat, amelyeket már a nagymamáink, illetve az ő nagymamáik is ajánlottak. Ilyen például a párologtatás: egy forró fürdő vagy zuhany segít a pára belélegzésében, súlyosabb tünetek esetén pedig a kamillatea gőzével lehet segíteni a gyógyulást. Az orrmosás is ezt szolgálja: a sóoldatos tisztítás kitakarítja a letapadt, leragadt orrváladék jelentős részét, így hozva megkönnyebbülést a beteg számára. Arra azért készüljünk fel, hogy nem ez lesz a gyerek kedvence. Fontos a bőséges folyadékpótlás is, erre meleg tea, meleg almalé, esetleg mézes víz lehet alkalmas. Minél többet iszik a gyerek, annál jobb, hiszen a bő folyadékbevitelnek köszönhetően hígul majd az orrváladék, amely így könnyebben távozik a járatokból. Hogy ezt elősegítsük, gyengéd masszázst is alkalmazhatunk az orrnyeregnél, hiszen ez a mozgás segíti az elzáródott orrváladék mozgását. Ne felejtsd el: a csecsemők és kisgyermekek esetében egyes kezelések és gyógyszerek nem alkalmazhatók!

A varázsszó: pihenés

Hatékony gyógymód még a pihenés is, amelyre sokan nem fordítanak elegendő figyelmet. Ahogyan a felnőttnek, úgy a gyermeknek is illik az otthonában, ágyban maradnia betegen, hiszen így a szervezet minden energiáját a gyógyulásra összpontosíthatja. Egy gyermek esetében ilyenkor lehet megengedőbb a szülő: ha a kicsi szót fogad és fekszik, pihen, lehet például mesenézéssel jutalmazni. Ami az alvást illeti, ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a gyermek feje legyen kicsit megemelve – ez segít számára a légzésben, ráadásul a váladéknak is könnyebb az útja kifelé. Ami pedig a szülőknek egy jó tanács: a gyermek betegsége esetén ajánlott otthon sokat szellőztetni, illetve kerülni az irritáló anyagokat, azaz a dohányfüstöt, a vegyszereket vagy az erős szagokat, mivel ezek súlyosbíthatják az orrdugulást.

Számít az életkor?

Igen, az orrdugulás enyhítésének életkortól függően is lehetnek különböző módjai, változhat a kezelések hatékonysága. A csecsemőknél a párologtatás a legkíméletesebb segítség, emellett az orrmosás jöhet szóba. Utóbbiról, illetve a modern világunkban népszerű orrszívó porszívó használatáról érdemes a gyermekorvossal vagy a védőnővel egyeztetni. A kisgyermekeknél már használható orrcsepp és orrspray, de csak olyan, amely kifejezetten számukra készült – a dózisokra ebben az esetben is figyelni kell! Ilyenkor már lehet náluk erőltetni a teaivást, még akkor is, ha esetleg nincs mindig kedvük hozzá. Kellő türelemmel el lehet magyarázni nekik, hogy ha sokat isznak, hamarabb meggyógyulnak, és így hamarabb is mehetnek majd játszani a szabadba. Az idősebb gyermekeknél már szinte minden azonos a felnőtteknél alkalmazott módszerekkel. Az életkor mellett persze az is fontos, hogy mi okozza az orrdugulást – ha bármire gyanakszunk, ha a gyermek állapota nem javul a megfelelő ütemben, és a dugulás súlyos vagy tartós, akkor mindig ki kell kérni a gyermekorvos véleményét, javaslatát.

A szöveg a Haleon együttműködésével készült.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.